Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Actionarena planeras i Åre

En actionarena som ska fungera som en modern sporthall planeras på Åre strand. Arenan skulle betyda mycket för både turistnäringen och byborna menar Therese Sjölundh som är vd på Destination Åre AB.

I dag är platsen en ful och skräpig parkering. Men om Destination Åre AB, som ägs av näringslivet i Åre, får som man vill ska en häftig actionarena byggas här.

- Det ska bli en reseanledning men även rikta sig till ungdomar i byn. Det ska vara ett allaktivitetshus med plats för klättring, där man kan hoppa och träna på studsmattor men även ett mediecenter, säger Therese Sjölundh.

Än så länge är allt på idéstadium och det enda som finns är en ritning på ett hus i tre plan på 1800 kvadratmeter. Men faktum är att tanken och drömmen om en arena i Åre har funnits i många år. Många i byn tycker att det saknas en plats där det alltid finns aktiviteter. I diskussionerna har man funderat mycket på hur alla ska kunna trivas i hallen, både tjejer och killar.

Det finns ju redan en arena på Åre strand, TV4 Sport Arena. Behövs det en till menar du?

– Den arenan är mer för större grupper och evenemang. Men den här arenan ska bli fylls av aktiviteter på ett annat sätt.

Att ha ett ställe där skidåkare kan träna in olika hopp, där det går att klättra och åka skateboard skulle inte bara vara bra för turisterna när de är här. Det skulle även locka föreningar och klubbar att ha träningsläger i Åre.

Åre har ju ingen sporthall så i så fall kanske kommunen kan bygga?

– Ja, det kan mycket gärna vara ett alternativ, säger Therese Sjölundh.

Hon poängterar att finansieringen inte är klar och att allt i det här stadiet handlar om att sätta bollen i rullning för att få i gång projektet. Att Åre återigen ska få arrangera ett alpint VM har inte påverkat projektet. Det har nämligen varit på gång ett tag innan beskedet och många i byn har länge efterfrågat detta.

– Projektet tog fart innan vi fick besked men vi har fått förnyad energi av beslutet.

Så vad händer nu?

– Nu har vi ställt frågan om detaljplan till Åre kommun. Det krävs nämligen en ändring av detaljplan om det ska gå att genomföra.