Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Advokat vill att sexbrottsdömd tränare prövas i högsta instans

Tränaren som dömts för att ha utnyttjat en pojke sexuellt vill till Högsta domstolen.

Annons

För omkring tio år sedan utnyttjade mannen en 15-årig pojke i länet som han var idrottstränare åt. Hovrätten dömde honom till tio månaders fängelse för grovt sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Nu har mannens advokat, Torbjörn Pettersson, överklagat i hopp om att Högsta domstolen ska ta upp fallet.

Redan i hovrätten ansåg två juristdomare att åtalet skulle ogillas. Brottet ska inte betraktas som grovt och därför var det preskriberat när åtal väcktes, enligt dem.

Mannen nekar till brott.

– Men frågan som är intressant ur ett överklagandeperspektiv är om det är grovt brott eller brott av normalgraden, säger Torbjörn Pettersson.

Han tar upp flera liknande rättsfall där bedömningarna skiljer sig åt och anser att det behövs ett principiellt avgörande.

Han skriver även att det är svårt att frigöra sig från misstanken att tränaren åtalats och dömts för grovt brott eftersom han annars skulle komma ifrån ansvar.