Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Advokatfakturan efter upphandlingshärvan är borta

Det är fortfarande oklart hur mycket Östersunds kommun betalat i advokatkostnader för att begränsa den ekonomiska skadan av upphandlingshärvan. Det finns ingen faktura som visar vad den anlitade advokatfirman har kostat skattebetalarna.

Kommunen vände sig till advokatfirma Roger Hagman AB, när KåEss började ställa frågor om varför de inte fick några jobb.

Det är en advokat i Stockholm som kommunen tidigare hade anlitat. Med Roger Hagmans hjälp blev det till sist förlikning och kommunen betalade ut 1,5 miljon kronor i skadestånd till KåEss Bygg. Men kommunens advokatkostnader är fortfarande okända.

– Vad vår advokat kostat har jag ingen aning om. Vart sjutton har den fakturan gått? Den har jag inte sett till, säger Anne-Katrin Ångnell, som tog över som förvaltningschef efter Bertil Åsén sommaren 2010.

– Fråga våra kommunjurister Linda Stenman och Staffan Hillström, föreslår Anne-Katrin Ångnell.

– Det är besvärande, men jag hittar inte advokat Hagmans faktura till kommunen. Jag har själv letat men inte hittat någon faktura. Även registrator Karin Nydahl på diariet letar, säger Staffan Hillström.

Kommunjuristen ursäktar sig för att han inte hittar fakturan.

En ursäkt med tydlig syftning på de brister i diariet som ÖP tidigare redovisat.

– Det är inget att hymla om att det brustit i dokumenteringen. Möjligen kan det vara så att advokatfirman Roger Hagman ännu inte skickat någon faktura. Efter vad jag förstår från vår försäkringsansvarige, så har Länsförsäkringar inte heller fått någon faktura.

Borde ni inte ha fått räkningen vid det här laget? Det är ändå 1,5 år sedan advokatfirman anlitades och skadeståndet betalades redan ut i våras.

– Möjligen kan det bero på att de har fortsatta uppdrag för kommunen gällande Storsjöbadet, säger Staffan Hillström.

Via kommunens ekonomiavdelning får ÖP senare veta att det inte finns någon advokatfaktura från Roger Hagman, som berör avtalsbrottet mot KåEss Bygg.

Däremot finns två exakt lika utformade fakturor från samme advokat på vardera 82 708 kronor.

Fakturor som inte är diarieförda i någon ärendeakt, men avser tvisten med ett Sundsvallsföretag om varför bygget av Jämtkraft Arena inte handlades upp.

Efterforskningen fortsätter därefter med att ÖP ringer upp den tidigare förvaltningschefen för teknisk förvaltning. Ett samtal som blir ovanligt kort.

– Jag har ingen lust att prata med dig, hej då, säger Bertil Åsén.

Enligt kommundirektör Bengt Marsh var det Bertil Åsén som hade kontakt med advokaten.

– Det har inte kommit någon faktura till kommunen, men kanske har den gått direkt till vårt försäkringsbolag Länsförsäkringar som ska står för två tredjedelar av kostnaden. Vi har i alla fall inte fått någon egen, säger Bengt Marsh.

Kommundirektören säger sig förvänta en räkning på 40 000–50 000 kronor.

– Det kan eventuellt bli något mer, men inget större belopp.