Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

AF-utbildningar ger inga jobb

En arbetsmarknadsutbildning ökar inte längre möjligheten att få arbete, enligt Arbetsförmedlingens årsrapport. "Allvarligt att den åtgärd vi har som är dyrast inte fungerar", säger analyschefen Mats Wadman.

Inte heller arbetspraktik har någon större effekt, visar rapporten. Egna nätverk är i stället viktigaste vägen till jobb. Runt 70 procent av tillsättningarna går via informella kontakter.

Det finns, enligt rapporten, fyra viktiga orsaker till att arbetsmarknadsutbildningarna inte ökar chansen att få jobb. En är att regeringen 2007 tog bort målet att 70 procent av dem som gick utbildningarna skulle få arbete efter 90 dagar.

– Det har inneburit att enskilda arbetsförmedlare kanske inte är lika noga med urvalet, säger Mats Wadman, analyschef på Arbetsförmedlingen.

En annan är att många som utbildats tillhör grupper som allmänt står långt från arbetsmarknaden - icke gymnasieutbildade, personer över 55 år, människor som är födda utanför Norden samt funktionshindrade. Urvalet beror även det delvis på regeringen, enligt Wadman.

– Den har tryckt mycket på att insatserna ska riktas mot dem som står långt från arbetsmarknaden.

Därtill har konjunkturutvecklingen de senaste åren bidragit till att gruppen har ökat kraftigt. Arbetsmarknadsläget anses också ha spelat viss roll, samt att centrala upphandlingar har missat att möta lokala behov.

Wadman håller med om beskrivningen att det är ett resursslöseri att utbildningarna inte har större effekt.

– Det är allvarligt att den åtgärd vi har som är dyrast inte fungerar som den är tänkt.

Totalkostnaden för arbetsmarknadsutbildning (köp av kurser och aktivitetsstöd) uppgick i fjol till nästan 1,3 miljarder kronor.

– Det här är inga större nyheter för oss. Arbetsmarknadspolitiken under senare år har varit fel och riggad för ett helt annat konjunkturläge, säger LO:s chefsekonom Ola Pettersson.

– Det är en mycket svag arbetsmarknadspolitik som delvis beror på att Arbetsförmedlingen måste jobba med så många människor. Det behövs inga nya verktyg, bara en högre ambitionsnivå.

Den viktigaste slutsatsen för Arbetsförmedlingen nu är att bli bättre på att välja rätt personer och rätt antal personer till utbildningarna.

– Om det här inte leder till effekt ska vi naturligtvis inte stoppa en massa personer i åtgärder, säger Wadman.

TT