Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Affisch väcker diskussion på nätet

Studenten Nina Österlöf tyckte att nattklubben Oscars hade en sexistisk affisch och påpekade det på klubbens Facebook-sida. Då blev hennes kommentar borttagen och senare blev hon blockerad från sidan.

I morgon är det premiär för nyombyggda Oscars, nattklubben som ligger på campusområdet i Östersund. Inför premiären har klubben gjort en affisch, som föreställer en ung, sminkad tjej i halvfigur som blundar.

Affischen finns i två versioner på Oscars Facebook-sida. På den första ser det ut som att kvinnan har naken överkropp. Den har sedan ändrats till en andra version, där det syns att hon har kläder på sig.

Studenten och kårmedlemmen Nina Österlöf reagerade på den första versionen.

– Objektifiering av kvinnor är väldigt utspritt och det är ett samhällsproblem. Kvinnan på bilden ser ut att vara naken, och hon gör inte någonting. Det är ett passivt porträtterande. Och bilden har ju ingenting med studenter, nyöppning eller pub att göra. Det är ett tydligt exempel på det som brukar kallas för "sälj grej med tjej", och jag tycker inte det passar inom universitetsvärlden, säger Nina Österlöf.

I tisdags kväll skrev hon en kommentar till bilden på Oscars Facebook-sida.

– Jag skrev något i stil med "finns det inget genusmedvetande inom studentpuben?", säger hon.

Hennes kommentar togs bort och hon fick ett Facebook-mejl från Oscars.

"Hej Nina, hur menar du med genusmedvetande på vår affisch? Hade varit bra med ett argument. Om du tittar på våra gamla affischer använder vi också killar som bakgrundsbilder..."

"Ta diskussionen där den syns i stället", svarade Nina Österlöf.

Någon dag senare delade hon bilden, tillsammans med en kritisk kommentar. Efter det har hon blivit blockerad från Facebook-sidan.

Många har reagerat på bilden, och fler än henne har blivit blockerade efter att ha framfört kritik, berättar hon.

Håkan Scott är vd för Oscars. Han vill inte kommentera eventuella blockeringar, men säger att Oscars får administrera sin sida som de vill. Dessutom är det inte han som sköter den, säger han. Han vill inte kommentera kritiken till ÖP, men tar gärna en dialog med kritikerna om de vänder sig direkt till honom.

Nina Österlöf säger att hon har skickat ett mejl direkt till Håkan Scott, men inte fått något svar.

Frida Alvin är ordförande för utskottet för genus och intersektionalitet inom studentkåren. Även hon har blivit blockerad från sidan när hon velat diskutera affischen.

– Vi studenter känner att Oscars är vårt ställe, och då vill man kunna identifiera sig med klubbens annonsering. Och om man då tycker att den är kränkande och påtalar det, då vill man bli lyssnad på. Då skulle klubben kunna bjuda in till en diskussion, i stället för att blockera.

Hon säger att hon själv går ofta på Oscars, att klubben gör mycket bra, och hon välkomnar att Håkan Scott bjuder in till en dialog.

– Det är jättebra, och den dialogen kommer jag att ta, säger hon.