Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

After work med Schumannlockade storpublik

Hjärta och smärta
Hedda Hansen Berg, piano, och Peter Mellgren, sång
Studioscenen Storsjöteat­ern

Kan det vara så att det klassiska ligger i tiden? Eller är det after work med öl, vin och tilltugg som ligger i tiden?

I alla fall var det fullsatt framför baren på Studioscenen Storsjöteatern i går eftermiddag när sångaren Peter Mellgren bjöd på gammaldags romanskonsert tillsammans med pianisten Hedda Hansen Berg.

i pauserna men knäpptyst under romanstolkningarna. Det vittnar om en publik med sinne för kultur och om musiker med förmåga att binda sin publik.

Det bjöds Schumann för hela slanten. Kanske en del kände sig lurade på opera eftersom det fanns med i annonsen. Schumann har inget med opera att göra men desto mer med fantastiska lieder/romanser.

Många med pianostämman i centrum eftersom Schumann var pianist. Hansen Berg bjöd genomgående på inkännande och mjukt pianospel. Nyanserat främst i de finstämda partierna. Mer hämmat var det kraftfulla uttrycket. Väl passivt gestaltade hon det kända pianosolostycket Träumerei.

Behagligt på gränsen till menlöst.

utvecklats som sångare. Att binda en afterwork publik med romanssång under två halvtimmespass är en prestation. Inte minst var det visuella föredraget behagligt.

Avspänt framträdande med fokus på publiken hela tiden. En sångare som ingav respekt. Trots att rösten varken är stor eller äger speciell skönhet. Den är ganska platt och Mellgren arbetade i går nästan genomgående med huvudklang. Mer bröstklang hade breddat uttrycket.

Starkaste intrycken gjorde Mellgrens förmåga till själfulla och gripande pianissimon.

sångerna och texternas smärta och sötma. Det gällde särskilt den kända Im wunderschönen Monat Mai i långsamt tempo. Mer chansartade var ibland höjdtonerna.

Textningen var genomgående föredömlig. Det är viktigt i romanssång. Romans kommer från roman som ursprungligen betydde en episk berättelse på vers.

Mellgren är ung och ännu inte färdigutvecklad eller färdigstuderad som sångare. Han har potential att växa och föra arvet vidare efter stora svenska barytonsångare som Ingvar Wixell, Håkan Hagegård och Peter Mattei.