Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aftermath: Internet är allt, Myspace framför allt

Aftermath är det symfoniska metalbandet som bildades i Hammerdal för ett och ett halvt år sedan. I dag är medlemmarna spridda över hela länet, hela landet och hela världen. Vi hinner träffa tre av dem.

i ett blått hus på Storgatan. Det blå huset är bandets replokal, men just den här måndagsmorgonen är det bara Timo Hautamäki där. Han är keyboardist i Aftermath och en av de fyra som fanns med i bandets ursprungliga uppställning.

Det som gör just Aftermath så särskilt speciella är det faktum att endast tre av dem finns i länet, fem av dem finns i landet. Jocke Ivarsson och Johan Karlsson kommer ursprungligen från Hammerdal men bor numera i Eskilstuna och Göteborg. Deras sångerska, Meliesa McDonell är baserad i USA. Men det hindrar dem inte från att släppa sitt andra album i början av sommaren.

– Jag skriver musiken, så spelar vi in den här och skickar den till USA. Meliesa spelar in sången hos sig, skickar den hit och så sätter vi ihop allting. I vanliga fall är det Johan som skriver texterna men nu har Meliesa också börjat skriva, förklarar Timo.

ut och spela i sommar, vi har en hel del kontakter utomlands men allt är inte spikat ännu. Vi har management i Finland och bokare i Tyskland och Holland har visat intresse. Tanken är att vi ska dra i juni.

Det var Timo som hittade och Meliesa McDonell. Hon hade sökt som sångerska till den finska gruppen Nightwish år 2006 och Timo hittade en inspelning från hennes audition i ett forum på gruppens hemsida. Han skickade iväg ett mail och hade plötsligt en sångerska. Trots avståndet har Aftermath hunnit med spelningar i Stockholm, Göteborg och Strömsund.

i ett drygt år innan vi skulle hämta upp henne på flygplatsen och åka till Stockholm för att spela. En bit utanför Borås skar turnébussen ihop och vi fick ringa på bärgning. Väl inne i Borås så var det kort om boenden och vi fick tränga ihop oss i en tvåmannastuga allihop. Då är det svårt att inte lära känna varandra.

sköter sin marknadsföring via nätet, att över hälften av deras lyssnare är bor i USA och att de hade fått agera helt annorlunda om det inte vore för det världsomspännande nätverket.

– Det hade aldrig fungerat att bo i Hammerdal och syssla med det här utan internet. Internet är allt, Myspace framför allt. Skivbolag behövs inte i lika stor utsträckning som förr när man kan sköta så mycket över nätet.

– Om vi inte hade haft möjligheten att sköta allt över nätet så hade vi antagligen fått flytta. Det går inte att ha ett band i Hammerdal och förvänta sig att allt ska rulla på. Man blir inte upptäckt här.

– Det finns inte så många band här, de flesta är jag med i själv. Det blir lätt lite inavel bland banden på ett såhär pass litet ställe, det är samma medlemmar fast i olika konstellationer.

Det blå huset kom in i bilden när bandet stod utan replokal. Huset passade perfekt, och efter ett snack med kommunen stod det klart att huset var deras att repa i. Om de även hjälpte till att ordna med fritidsgård ett par kvällar i veckan. Så blev det och nu är det inte helt ovanligt att det kommer publik till repetitionerna.

på en grusväg utanför replokalen. Ett par mil bort finns bandets basist, Henrik Nyman, som också förevigas på bild. En timme senare läggs även gitarristen, Tobias Rhodin, till arkivet. Kalifornien, Eskilstuna och Göteborg var svårare att hinna med innan deadline. Var det slutar är svårt att säga, men vi vet i alla fall att det började i Hammerdal. I ett blått hus.