Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

AI behöver bli Sveriges nya JAS-Gripen

Sverige behöver satsa på AI på samma sätt som när man byggde JAS Gripen bara för att vara en faktor på marknaden. Exponentiell teknologi måste få exportrestriktioner och klipp kabeln till Ryssland och Kina, länder som använder internet för att skada vårt samhälle.

Det är budskapet från professorn och serieentreprenören Fredrik Bruhn, tidigare också Eisenhower Fellow. I dag är Bruhn vd för Nasdaq-noterade startup-bolaget Unibap, som gör blinda industrirobotar ”seende” genom artificiell intelligens. I ett samtal i MittMedias Podd72 beskriver han en teknikutveckling som går rasande fort och som kommer att förändra mänsklighetens tillvaro på planeten jorden.

– Beräkningskraften växer nu exponentiellt. Vi är inte mer än 20 år från den punkt då en dator för 10 000 kronor kommer att ha mera beräkningskraft än hela det mänskliga samlade släktet som är levande och som har levt.

Det du nu säger tror jag att folk har svårt att ta in.

– Det tror jag också, det är en monumental och fundamental förändring av definitionen av intelligens och förmåga att uppfatta världen och analysera information. Vi har i 100 000 år varit de som varit bäst på detta, och nu skapar vi oss maskiner som slår oss. Vi står inför en samhällsstrukturell förändring där vi inte är den smartaste uppfinningen på planeten jorden.

Vad gör det här med oss som människor?

– Vi har inte facit för vad det här gör med oss som människor. Vi får en fant­astisk möjlighet att skapa livskvalitet som tidigare generationer bara kunnat drömma om. Men det ger också möjlighet för onda krafter att skapa destruktiva saker som vi aldrig sett maken till.

Artificiell intelligens är ett av ämnena på Folk och Försvars Rikskonferens i Sälen. En konferens som Fredrik Bruhn tidigare besökt flera år som dåvarande styrelseledamot i SOFF, Säkerhets- och försvarsföretagens branschorganisation.

Med den nya tekniken kan informationsangrepp med AI skräddarsys för att påverka individer och kvantdatorer gör dagens krypteringsteknik värdelös.

– En kvantdator har den unika egenskapen att den linjealiserar de problem som associeras med dag­ens kryptering, så all känd kryptering försvinner i ett trollslag. Hela vår infrastruktur som den är uppbyggd med mobila bankid och allt försvinner då.

Hur löser vi det, för det här kommer vi inte acceptera som människor att vem som helst kan gå in på bankkontot eller mobilen?

– Det tråkiga svaret är att vi inte vet hur vi löser det. För vad ska vi använda för kryptering istället? Hur ska det spridas till alla verktyg i tid. Vi kanske har en tioårsperiod på oss att lösa det innan verktygen att knäcka krypteringen finns.

Det här medför stora konsekvenser och en rad säkerhetshot som politiska beslutsfattare och medborgare behöver börja hantera. Fredrik Bruhn skissar på några åtgärder som han vill se för att rusta Sverige bättre för den framtid som kommer allt snabbare inpå oss.

– AI som sådant kräver att Sverige investerar i storleksordningen en utveckling av ett JAS Gripen-plan. Sverige behöver under en tioårsperiod satsa 100 miljarder kronor bara för att ha en plats på marknaden. Därtill måste vi lägga enorma resurser på att förstå det här i termer av att någon kanske inte vill vara snäll mot oss.

Kina, Ryssland och Nordkorea är länder som i dag begår omfattande statsunderstödd cyberkriminalitet. Det handlar om allt från stölder av information till sabotage av demokratiska system och infrastruktur. Den här kommer bara att fortsätta i takt med teknikutvecklingen.

Jag repeterar, om 20 år har vi datorer som var man kan skaffa sig som har mer beräkningskapacitet än hela mänskligheten.

– Där tycker jag att våra politiker kan vara mycket tydligare med att ja, vi vet att dom är inne och fingrar i våra system. Och med eftertryck påtala att de kan fortsätta att göra det med nyare och häftigare verktyg. Jag repeterar, om 20 år har vi datorer som var man kan skaffa sig som har mer beräkningskapacitet än hela mänskligheten.

Fredrik Bruhn efterlyser ett exportförbud av svensk exponentiell teknik på samma sätt som försvarsmateriel har exportrestriktioner. Och när Bruhn får frågan vad han skulle göra om han var ansvarig minister för både IT och försvar kommer svaret blixtsnabbt:

Klippa kablarna till Ryssland

– Jag skulle faktiskt i dag med den kunskap jag har skulle klippa kablarna till Ryssland så att de inte kan komma ut på det offentliga internatet och störa oss som nation. Jag skulle också investera mycket pengar på att bygga en egen nationell infrastruktur, som vi hade förr i tiden med Televerket och då staten hade egna ledningar. Jag skulle återigen isolera större delar av den kritiska samhällsstrukturen mot kostnaden då att det inte är lika lätt koppla ihop den smarta staden.

Friheten i världen har rullat bakåt senaste decenniet i internationella mätningar. Samtidigt som det råder stor geopolitisk osäkerhet där Pax Americana går mot sitt slut under Donald Trump, där EU-länderna riskerar att halka efter och där Kina, Ryssland och auktoritära idéer flyttar fram sina positioner.

Det kan vara som så att vi faktiskt måste gå i krig,

Frågan är om vi kommer att klara av kampen för frihet och demokrati?

– Vi måste göra det. Vad är alternativet? Det kan vara som så att vi faktiskt måste gå i krig, tyvärr, för att försvara det vi tror på. Det måste vi då förbereda oss för, det är inte av naturen givet att vi ska ha demokrati. Det kommer att bli svårare och svårare att stå upp för våra värderingar när det blir lättare och lättare att flytta information och terroristhot. Det kan bli som så att det måste kosta blod, svett och tårar.

Missa inte: Hela samtalet finns att lyssna på i Podd72 som går att ladda ned på iTunes och Acast.