Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aili Nilsson

Aili Nilsson, född Hucskowski, Rönningsberg, Trångsviken, har avlidit i en ålder av 92 år.

Aili föddes i Rovaniemi i Finland som näst yngst i en syskonskara av tolv barn. Till Sverige kom hon i början av 1940-talet.

Hon blev sonhustru till riksdagsmannen Nils Olsson på Nils Olsgården i Rönningsberg, där hon gifte sig 1943 med äldste sonen Hugo.

Hon blev en duktig bondmora. Det gästfria hemmet sköttes med stor omsorg samtidigt som hon hade hand om skötseln av ladugård med bland annat mjölkning.

Aili och Hugo fick fyra barn, en flicka och tre söner. En stor sorg för Aili och Hugo var att dottern Eva blev knappt två år.

År 1992 blev Aili änka och 1993 flyttade hon till Kluk och 1995 gick flytten till en lägenhet i Trångsviken.

Hon drabbades av ytterligare en sorg när sonen Maths avled 1999, endast 52 år gammal.

Aili tog körkort vid 50 års ålder och köpte en bil. Därefter jobbade hon en tid på sjukhuset i Östersund och sedan på Minitube i Trångsviken fram till pensioneringen.

Efter körkort och bilköp blev turerna upp till de kära Rönningsbergsbodarna ännu mera speciella efter att det hade byggts väg dit i mitten av 1970-talet. Aili delade makens intresse att visats där uppe och att plocka mylta i stora mängder. Hugo var också mycket intresserad av älg- harjakt och fiske och det blev oftast sena kvällar, till och med nätter, innan han kom med hem fångsterna som Aili tog hand om på ett föredömligt sätt.

De sista tre åren bodde Aili hos yngste sonen Åke och hans familj i Magnus Nilssonstorpet i Trång, där hon blev väl omhändertagen.

De sista fyra månaderna bodde hon på Thomégården i Mörsil.

Aili sörjs och saknas av sonen Lennart och May-Rita, sonen Åke och Imelda, Gunilla och Kalle, barnbarn, barnbarnsbarn, syskonbarn samt övrig släkt och vänner.

Nils Uno Holmsten