Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aino Näslund visar 15 år av konst

I år firar Svenssons ramar att de funnits i 30 år. I lika många år har konstnären Aino Näslund samarbetat med Annalena Pettersson i rambutiken.

I februari visade Aino konst från 1983 till och med 1998. I dag är det vernissage för konst från resterande 15 år.

– Det är ett retrospektiv i litet format där jag visar upp många olika tekniker. Förra gången var det mer grafik, säger Aino Näslund.

Samarbetet med Svenssons ramar inleddes då Aino Näslund skulle ha sin första utställning på Storgatan 1983. Hon behövde hjälp med ramar och Svenssons låg i närheten. De hade precis startat upp verksamheten i en lokal på Hamngatan.

– Allt som ska ha ramar har jag lämnat dit sedan dess, berättar Aino Näslund.

– Det märks att vi har samarbetat i många år, vi är petiga på millimetern, säger Annalena Pettersson när hon och Aino hjälps åt att hänga upp en av tavlorna i skyltfönstret.

Det är stor spridning på teknikerna i utställningen; tryck, foto, emalj, akryl och flera mindre installationer samsas om utrymmet i butiken. I utställningen får varje år representeras av minst ett konstverk.

– Det är varierat och roligt, menar Aino Näslund.

Det hon har märkt när hon ser sina olika verk är att tekniken förenklats med åren.

– Jag går mer och mer mot förenkling och har även kommit tillbaka mer till grafiken.

Just nu visas två av Aino Näslunds emaljer under en emaljbiennal i Vilnius. Men det kan även snart bli mer av hennes konst i Östersund.

– Jag planerar en utställning och har lite av varje på gång som vanligt, säger Aino Näslund.

• 19 oktober 12.00 Jubileumsutställning Svenssons ramar, Storgatan 42