Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åkarna ska få välja heat

Enligt norska tv-kanalen NRK diskuterar FIS ett förslag om att sprintåkarna ska få välja vilket kvartsfinalheat de vill åka.
– Inget bra alternativ, tycker Teodor Peterson, Åsarnas OS-silvermedaljör i sprint.

Annons

Förslaget ska enligt NRK vara uppe till diskussion i FIS, internationella skidförbundets, längdkommitté. Grunden är att statistik visar att det är av stor vikt vilken semifinal åkarna kört, om de sedan nått fram till pallen i världscup och mästerskap.

Åkarna i den andra semifinalen får betydligt mindre vila innan finalen och sannolikt påverkar den faktorn utgången en hel del. Det system som använts har haft ett färdigt fördelningsschema där åkarna placerats ut i kvartsfinalerna utifrån placering i kvalet.

Från kvarten har sedan ettan och tvåan i varje heat gått vidare till semi på placering, till första semifinalen i de två första heaten och till den andra semin från de två sista. I det tredje kvartsfinalheatet har ettan gått till andra semin och tvåan till den första.

Det sistnämna har gett smått parodiska scener där åkare i ledningen har tvärnitat för att se till att bli tvåa och därmed få åka i första semin och få den extra vilan innan final.

FIS har gått igenom världscuptävlingarna i sprint och studerat just i vilken semifinal som de som nått pallen har åkt. Den visar en tydlig övervikt för de som åkt första semifinalen, framför allt på herrsidan.

Under förra säsongen togs 75 procent av pallplaceringarna av åkare från första semin. Sett över de senaste åtta säsongerna var siffran 63,7 procent. En tydlig övervikt av åkare från de tre första kvartsfinalerna fanns det också.

På damsidan, där vilan är lite längre från andra semin eftersom det kommer två herrsemifinalerna innan finalen, är skillnaden inte lika markant. Men den har känts av även där, tycker Ida Ingemarsdotter, Åsarna, VM-silvermedaljör från senaste VM:

– Det har varit svårt att vinna från andra semin. Sedan de tog bort B-finalerna så blev det stor skillnad. Första heatet får ju mer vila hur man än vänder på det, men jag har försökt att inte grubbla så mycket på det utan bara gjort det bästa av situationen.

Ida Ingemarsdotter är lätt skeptisk till lösningen med att åkarna skulle få välja vilket kvartsfinalheat de skulle åka i ordning efter placering i kvalet. Men hon vill se förslaget på pränt innan hon uttalar sig mer.

Teodor Peterson anser däremot inte att det är något bra alternativ:

– Att hålla på och välja känns krångligt och vet inte hur de tänkt. Om jag hade fått bestämma så hade hellre sett att de lagt in en paus på 10–15 minuter mellan semi och final, säger Teodor Peterson.

FIS argument mot det förslaget är att det inte funkar med en paus för tv-produktionen.

– De får väl hitta på något att stoppa in i tv då. Hyra in en underhållare, säger Teodor Peterson.