Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åke i Hedeviken gråter inga tårar

/
  • Med en trubbig timmerpenna skrev Åke Hallgren ner sin låt på en kafferast.Åke Hallgrens låt Gråt inga tårar lever vidare. Nu är det åter dags för nyinspelningar och engelska versioner är på gång. I går släppte Anne-Lie Rydé sitt nya album och där finns Åkes populära låt med.

Den är utsedd till 1900-talets största dansbandslåt. Nu är den åter i ropet med nyinspelningar på både svenska och engelska. Gråt inga tårar lever vidare.

Annons

Med jämna mellanrum dyker låt- en upp och i olika sammanhang. Hur många olika inspelningar som egentligen gjorts av Åke Hallgrens låt är det ingen som vet. Men den håller än, låten som skrevs under en kafferast 1974.

– Visst blir jag glad, framförallt när artister som Anne-Lie Rydé och Maria Anderberg spelar in låten, säger låtskrivare Hallgren.

Anne-Lie Rydé släppte sitt nya album i går och om någon månad är det Maria Anderbergs tur. Båda ville ha med låten.

– Att en artist som Anne-Lie Rydé tar sig an låten gör mig uppriktigt glad. Hon har jobbat med alla stora artister och har en riktigt bra pipa, säger Åke Hallgren.

– Och för mig ett erkännande att låten kanske inte är så dum, säger 63-åringen.

Till Maria Anderbergs version har Åke skrivit en engelsk text. Gråt inga tårar blir ”Tears on your eyes” när Åke får bestämma.

– Det finns en annan engelsk text men den har inte jag skrivit. Det ska bli spännande att följa lanseringen den här gången, säger Åke.

Annars har han varit med om det mesta när det gäller hans låt. Hårdrockare och bluesartister har tagit sig an låten. Finns även inspelad som finsk tango.

– Men kanske mest udda är väl att norska armén, The Staff Band Of The Norwegian Armed Forces, har gjort en inspelning.

Du blir inte sur att de sabbar låten med alla möjliga och omöjliga versioner?

– Nej då, vad folk tycker är alltid en smaksak och det är bara roligt.

Låtmakaren från Hedeviken skrev låten under en kafferast. Det nu i Härjedalen kultförklarade bandet Pippis, där Åke var med, repade på GT-lokalen i Hedeviken inför en skivinspelning. Men det fattades en låt på b-sidan. När de övriga i gänget åkte till Hede för att fika stannade Åke kvar hemma i Hedeviken. Tog fram en trubbig timmerpenna, nynnade in melodin och låten var klar.

– Enda problemet var att timmerpennan var dålig och jag fick fylla i med en kulspetsdito, skrattar Åke.

Skivproducenten övertalade Pippisgänget att ta hastverket Gråt inga tårar som a- sida.

– Så här i efterhand måste väl jag erkänna att han hade rätt, säger Åke Hallgren.

Annons