Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åke Nilsson, Östersund, 73 år

Förre fältflygaren och flygledaren, vår far, farfar, morfar och morfarsfar, Åke Nilsson, har avlidit efter ett kortare sjukdomsförlopp i en ålder av nära 74 år.

Annons

Åke föddes i Stora Tunas församling 1940 och hans mor var Aina Johansson. Sedermera blev han adopterad av Gunnar Johansson. I sin barndom bodde han i Sundsvall och under perioder i Björksele där han odlade sina intressen med fiske och naturliv.

Åren 1958-59 utbildade han sig till fältflygare vid flygvapnet i Ljungbyhed och gick ut som kursetta i instrumentflygning. Därefter fick han kontrakt vid flygflottiljen i Söderhamn och flög J29:an, även kallad Tunnan. Kort därefter kom han till F 4 på Frösön och tjänstgjorde där som fältflygare till och med 1964 då han gavs möjligheten att utbilda sig till trafikledare – i dag benämnd flygledare. Därefter tjänstgjorde han som flygledare fram till 1985 då han blev utnämnd till chef för flygledningen. Denna position hade han fram till sin pensionering 1995.

1961 träffade han vår mor, Benedickta, och 1965 ingick de äktenskap. Paret bodde till en början i Krokom men från 1967 blev Frösön hemvist för familjen.

För oss barn var pappa en inspiratör som ledde oss in i det fria frilufslivet med fiske och äventyrliga fjällfärder. Många resor till Norges dramatiska fjäll och fjordlandskap bidrog till att mor och far skaffade sig sitt drömställe på jorden vid Trondheimsfjorden. Stugan som låg vid havets rand i Inderöy blev paradiset i 15 år med båtliv, fiske och trädgårdssysslor. Vi är tacksamma för alla härliga minnen vid detta paradis.

1996 blev pappa anlitad av Svedavia för att leda och sälja ledarskapsutbildning inom flygtrafiken i Östeuropa, Fjärran Östen och Afrika. Arbetsresorna blev många till länder som Estland, Litauen, Mongoliet, Ryssland, Bhutan, Georgien, Armenien, Azerbaijan och Ghana fram till och med 2009. Man kan säga att pappa var en pionjär inom ledarskapsutveckling både inom Luftfartsverket och i sitt nya uppdrag i Svedavia, han var dessutom en god inspiratör och coach för ungdomar inom ledarskapsutvecklingen.

2004 fick vår mor en allvarlig stroke och livet tog en grym och sorglig vändning. Far fortsatte sina arbetsresor men tillvaron blev sig inte riktigt lik. Mor gick bort 2010 .

Nu är båda våra föräldrar borta och far, som den globetrotter han är, flyger vidare i en ny värld där han förhoppningsvis finner frid och återförenas med vår mor.

Barnen Annette, Jan och lillebror Hans