Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åker till Thailand efter vädjan om hjälp

Utrustade med tält, vattenreningsanläggningar och en stor dos erfarenhet från arbete i katastrofområden, begav sig tre östersundsbor iväg till översvämningarnas Thailand på tisdagen.

Över 500 personer har dött, 11 av Bangkoks distrikt är evakuerade och cirka 30 procent av landets vattenförsörjning har slagits ut i översvämningarnas Thailand.

Översvämningarna är de värsta som landet upplevt på ett halvt sekel och SAAB i Östersund är ett av de många företag som nu skickar material och expertis till landet.

– Vi agerar på en direkt förfrågan från Thailändska ambassaden och eftersom vi arbetar internationellt med försvar och säkerhet har vi en bra kompetens för den här sortens insatser, säger Roger Pettersson som är koordinator för den trio som företaget skickade med flyget på tisdagsförmiddagen.

I företagets lokaler i Lugnvik packades samtidigt 300 familjetält och två vattenreningsverk, vart och ett tillräckligt för att försörja 4000 personer, för att föras ner till området med fraktflyg.

– Vi kommer att landa i Bangkok och koordinera där med myndigheterna för att se vart det finns störst behov av vår insats. Sedan stannar så länge det behövs för att få upp tälten och lära ut hur utrustningen fungerar, säger Roger Pettersson som uppskattar att det kommer att röra sig om två till tre veckor lång vistelse.

Rutin saknas inte i gruppen. Alla tre har sin bakgrund inom det militära och har arbetat i krisområden förut, bland annat under FN-flagg.

– Vi har briefats om läget och sett på bilder från området, men det är ändå omöjligt att veta exakt vilka omständigheter vi kommer att jobba under. Det kommer att visa sig när vi kommer fram i morgon bitti och jag ser fram emot att komma igång med det arbete som jag har utbildats för, säger Thomas Persson.