Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åkesson om de uteslutna medlemmarna: "Barnsjukdomar"

Det senaste året har tre av SD:s jämtländska politiker blivit uteslutna ur partiet.

– När ett parti är nytt kan det bli lite barnsjukdomar, säger Jimmie Åkesson som besökte Östersund på torsdagen.

Beredskapen var höjd på Trygghetens hus när Jimmie Åkesson kom för att göra besök hos polis och åklagare under torsdagen.

Media var välkomna att ställa sina frågor inför den tre timmar långa rundvandringen men sedan beslutade säkerhetspersonal att dörrarna skulle stängas bakom delegationen.

Besöket är en del av en liten Norrlandsturné som partiledaren gör inför valrörelsen, där han förutom besöket på Trygghetens hus och ett yrkesgymnasium även ska träffa partiets företrädare i Jämtland.

Ni har haft lite turbulens i Jämtland det senaste året med tre medlemmar som uteslutit ur partiet. Hur ser du på det?

– Jag är inte detaljinsatt egentligen i de här delarna, men det är ju så att när ett parti är nytt, som vi är i stora delar av Norrland, så kan det bli lite barnsjukdomar. Att personer som inte borde ha positioner i partiet ändå får det och det är mognadsprocess som man fortfarande är inne i i den här delen av landet.

Har du fullt förtroende för de lokala företrädare som finns här i Jämtland i dag?

Jag har inte träffat så många av dem ännu, bara vice ordföranden som jag samspråkat med här, men kommer att träffa fler lokala företrädare senare i dag.

När Jimmie Åkesson besökte Jokkmokks marknad tidigare i vinter fick han stor uppmärksamhet för sitt uttalande om att rennäringen inte borde vara förbehållen samer utan öppnas för alla.

På torsdagen hävdade han att ställningstagandet inte är konkretiserat på något vis utan mer av en principiell karaktär där partiet inte vill se kulturella minoriteter skyddas av lagen.

– Om inte samhället är konsekvent finns det risk att andra minoriteter börjar ställa krav på särrättigheter och då har vi ett väldigt stort problem, säger Jimmie Åkesson.

Är det här med rennäringen en fråga som ni kommer att driva i norrlandslänen inför valet?

– Det får man avgöra lokalt. Jag vet att några representanter i Härjedalen har drivit frågan i tidigare valkampanjer, men det är kanske inget vi lyfter i vårt valmanifest, säger Jimmie Åkesson.

I ett uppmärksammat debattinlägg har Sametingets vice ordförande Ol-Johan Sikku kommenterat Åkessons uttalanden om rennäringen som ett eko från den rasbiologiska eran.