Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åkesson svarslös i renarnas land

Kristianstad i nordöstra Skåne är byggd på sumpmark och var långt fram i tiden ökänt för utbrott av kolera och malaria.

Här finns också Sveriges lägsta punkt, drygt 2,40 meter under havsytan. Det fanns bara ett vettigt skäl att anlägga en stad på denna dystra plats: Att skydda sig från Svensken, som under halvseklet som föregick grundandet 1614 gång på gång ödelade östra Danmark.

När Sverigedemokraterna flyttade sitt partikansli till Kristianstad 2011 visste därför inte stadens historiskt bevandrade invånare om de skulle skratta eller gråta. Men det fanns en logisk förklaring till valet: SD står starkast just i den trakt som aldrig haft någon annan historisk fiende än just Sverige. Ordföranden Jimmie Åkessons hemstad Sölvesborg belägen tre mil nordöst om Kristianstad var en stad som svenskarna i dubbel mening brukade värma upp sig på.

SD-arna som gillar att orera om Sveriges historielöshet är i själva verket en sorglig produkt av densamma. Därför gick det också som det gick när Jimmie Åkesson på marknaden i Jokkmokk drog en lans för etniska svenskars rätt att få ägna sig åt renskötsel.

Rennäringens mix av statssubventionerad köttproduktion och minoritetspolitik har gång efter annan ifrågasatts på denna sida utan att någon reaktion hörts av, vare sig från rennäringen själv eller från dem som utifrån andra grunder än våra brukar kritisera den. Tystnaden kan optimistiskt sett tolkas som ett kvitto på om inte medhåll så åtminstone en tyst acceptans för resonemanget.

Men när Åkesson från Sölvesborg ska agera storsvensk lappfogde lyckas han i ett slag fördärva alla ansatser till en sansad debatt kring rennäringen. Sällan har han tett sig så handfallen som i Jokkmokk, svarslös inför en verklighet han inte begriper sig på.

Historielös var ordet.