Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åklagare i Östersund kritiseras av JO

Arbetsmiljöåklagare Stig Andersson i Östersund kritiseras av Justitieombudsmannen (JO). Anledningen är att utredningen kring två dödsfall i LKAB:s gruva tagit för lång tid.

Olyckan skedde i en gruva i Malmberget i maj 2010. Nästan fyra år senare var utredningen fortfarande inte slutförd och en anhörig till de omkomna skickade in en anmälan till JO. Rädslan fanns att brottet riskerade att preskriberas.

JO kritiserar nu arbetsmiljöåklagare Stig Andersson och åklagarmyndigheten för att utredningen gått för långsamt. Även polisen kritiseras.

"Jag ser sammanfattningsvis allvarligt på att en förundersökning om en händelse där två människor mist livet inte slutförts på cirka fyra år. Det är ett oacceptabelt dröjsmål."

Mats Palm, chefsåklagare för Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, säger till SVT Jämtlandsnytt att det aldrig är roligt att få kritik.

– Den är befogad. Arbetsbelastningen på miljöåklagarna i Östersund har varit och är hög och polisen har inte haft miljöutredare i den omfattning som skulle behövas.

I somras åtalades fem företag för dödsolyckan i LKAB:s gruva. De riskerar böter på tre miljoner vardera.