Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åklagare överklagar friande tjuvjaktsdom

Efter drygt två och ett halvt års rättsprocess friades de fem männen från jaktbrott, skriver DT.se

Nu har åklagare Åse Schoultz lämnat in sitt överklagande till hovrätten.

Den 26 november kom Mora tingsrätts dom.

De fem män från Härjedalen, som greps i trakterna kring Tandsjöreviret i norra Dalarna i maj 2012, friades från anklagelserna om grovt jaktbrott.

Männen var misstänkta för att jaga varg i området. Alla fem nekade, och hävdade att de varit där för att reka en bäverjakt för utländska gäster.

Men utredningen mot männen kritiserades. Dels för att det dröjde två år innan den färdigställdes, men också för att bevisningen mot männen ansågs vara svag och bara bestå av indicier. Flera av männens advokater ansåg också att länsstyrelsens naturbevakare inte agerat korrekt när männen greps.

Åklagare Åse Schoultz sade dock direkt när domen meddelades att hon avsåg att överklaga.

– Min klient beklagar det. Signalen som tingsrätten ger i domen är tydlig, sade Håkan Müntzing, en av männens advokater, då.

Men åklagaren är av annan åsikt – och nu är överklagandet färdigskrivet och överlämnat.

"Tingsrätten har inte tillräckligt prövat den åberopade bevisningen", skriver hon som grund för sin överklagan.

I tingsrätten yrkade hon att männen skulle dömas till två års fängelse för grovt jaktbrott. Även i sin överklagan yrkar hon på fängelse som påföljd.

Åklagaren presenterar ingen ny bevisning. Återigen handlar det bland annat om vittnesmål från naturbevakare och deras spårningar i området före och efter gripandet, men också vittnesmål från vargforskare om vargarnas positioner i området under tidsperioden och sms, som enligt åklagaren styrker att illegal jakt varit planerad och organiserad.

Hon tillägger dock att bevisningen kan komma att kompletteras.