Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åklagaren: Dådet begicks medvetet

En större rättspsykiatrisk undersökning ska göras innan någon föreslår vad påföljden ska bli efter knivdådet på Frösön.

Fallet med den unge mannen som utan känt motiv misstänks ha försökt döda en kvinna med flera knivhugg är ovanligt på flera sätt.

När förhandlingen hade avslutats på fredagen gick målsäganden Leif Widegren fram och gav en varm kram till den åtalade mannen. Att det var mannen i 25-årsåldern som för snart två månader sedan knivhögg Leif Widegrens fru är det ingen som helst tvekan om.

Det anser mannens försvarsadvokat Cilla Lindahl, som argumenterade för att han inte hade uppsåt att mörda kvinnan. Vid attacken har han till exempel inte sagt något i stil med "jag ska döda dig".

– Han säger inget. Det har betydelse för rubriceringen, sa Cilla Lindahl under slutpläderingen vid Östersunds tingsrätt.

Åtalet gäller två mordförsök. Men att mannen ska ha försökt mörda Leif Widegren kommer bli svårt att styrka, har åklagaren Eva Lena Rimér fått uppfattningen av nu.

Kvinnan ska han däremot ha haft uppsåt att döda. Flera delar i händelseförloppet tyder på ett medvetet handlande, enligt åklagaren.

Att mannen fortsatte att hugga kvinnan fram till dess att han får syn på Leif Widegren är en av dem. Att han högg mot just bröstet på kvinnan är en annan.

Inget tyder på att mannen skulle ha inbillat sig något som fick honom att hugga kvinnan, enligt åklagaren.

Hur pass kraftigt våld som använts för att orsaka skadorna hade rättsläkaren svårt att svara på.

– Med ett skarpkantat, välvässat föremål krävs det inte så jättestor kraft att tränga tämligen djupt in i mjuk vävnad, sa läkaren.

På försvarsadvokatens begäran hölls genomgången av det rättspsykiatriska utlåtandet bakom stängda dörrar.

En större rättspsykiatrisk undersökning ska göras på mannen, har rätten beslutat. Innan den är klar vill vare sig åklagarsidan eller försvaret säga något om vilken påföljd mannen borde få.

Rätten beslutade även att mannen ska vara kvar i häkte. Eftersom det är så oklart varför händelsen inträffade ser rätten en risk att han begår fler brott.