Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åklagaren: "De har varit väldigt passiva"

Villkorlig dom och böter. Den domen bör de två åtalade cheferna inom Krokoms kommun få, enligt åklagare Åse Schoultz.

– Arbetsmiljön har varit bristfällig, säger hon.

Rättegången mot de två cheferna i Krokoms kommun, som är åtalade för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död, avslutades i dag med slutplädering.

Åklagaren sammanfattade bevisläget och menade att det är tydligt att arbetsplatsen har haft en väldigt dålig arbetsmiljö och att de åtalade inte har gjort något för att förbättra den. Det hon syftar på är kränkningar och mobbning från en arbetsledare som enligt åklagaren ledde till att en anställd mådde så dåligt att han tog sitt liv. Hon säger att den anställde borde ha blivit omplacerad när det uppdagades att personen inte mådde bra.

– Cheferna har varit väldigt passiva, säger hon

Hon yrkar på att de åtalade cheferna ska dömas till villkorlig dom och böter.

Advokaterna Rolf Lohse och Andreas Victor, som företräder cheferna, tycker inte att åklagaren har på fötterna för att få en fällande dom.

– Det är inte klarlagt vad min klient hade kunnat göra annorlunda. Eftersom det inte finns en manual i arbetsmiljölagen så kan man inte säga att han gjorde fel. Han gjorde det han tyckte skulle vara bra för den anställde, säger Andreas Victor, och fortsätter:

– Min klient gjorde en mobbningsutredning så han struntade inte i den konflikt som fanns. Även om rätten kommer fram till att min klient har varit oaktsam så har han inte velat skada personen, och därför bör han frikännas.

Rolf Lohse tycker att åtalet saknar grund och bör ogillas.

– Det finns ett aktivt arbete för att motverka dålig arbetsmiljö. När min klient fick reda på att den anställde mådde dåligt startades en utredning om kränkande särbehandling och personen fick tillgång till företagshälsovård. När det gäller omplacering så har kommunen sagt att det inte är lämpligt att omplacera någon som mår så dåligt som han gjorde då, säger Rolf Lohse och fortsätter:

– Ingen medicinare trodde att han skulle ta sitt liv, inte ens hans fru misstänkte det. Hur skulle då min klient kunna vara beredd på det, säger han.

Dom avkunnas 30 januari.