Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åklagaren: Domen är rätt

Domen följer den linje som åklagaren Mikael Bäckström drev under rättegången.

– Jag är väldigt nöjd, säger han.

Flera personer har hört av sig till ÖP med åsikten att mannen borde ha fått ett hårdare straff. Mikael Bäckström kan förstå den typen av reaktioner.

Men Östersunds tingsrätt har följt praxis för vad man brukar döma ut för påföljd i den här typen av fall:

– Han påstås inte medvetet ha skadat eller dödat någon. Det gäller ett oaktsamhetsbrott. Även om utgången att två människor dör är oerhört tragisk, säger han.

Om mannen hade dömts till fängelse hade han fått sex månader. Personer som är ostraffade sedan tidigare döms normalt sett till ett icke frihetsberövande straff, när straffvärdet är mindre än ett års fängelse.

Under slutpläderingen sa Mikael Bäckström att det skulle skicka fel signaler till samhället om domen kombinerades med dagsböter.

– Domen är en framgång för vår del, säger Mikael Bäckström.

23-åringens försvarsadvokat Andreas Victor hade på onsdagseftermiddagen inte pratat igenom domen med sin klient. Han vet inte om det blir aktuellt med ett överklagande.

Utifrån den lägre hastighet som de hävdar att mannen höll är straffet för hårt, anser Andreas Victor:

– Jag tycker att det är rimligt tvivel när en professor säger emot åklagaren.