Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åklagaren i Lillhärdalsfallet bör avgå

Mora tingsrätt friade nyligen fem män i det så kallade Lillhärdalsfallet, där fem män från Härjedalen stod åtalade för att ha försökt jaga varg.

Miljöåklagarna lever under politisk press att få fler dömda för illegal jakt. Redan 2005 gjordes uttalanden på ett seminarium arrangerat av ”Rovdjurscentret de 5 stora” i Järvsö.

Då samlades Naturvårdsverket, Rikskriminalpolisen, Åklagarmyndigheten och Världsnaturfonden (!) tillsammans med miljöminister Lena Sommestad (S) för en diskussion om hur respekten för landets rovdjurspolitik skulle förbättras. Man kom fram till att ”fler fall måste leda till åtal”.

Åklagaren ger instruktioner till polisen som utreder det eventuella brottet. Under förundersökningen gäller objektivitetsprincipen – alla bevis måste tillvaratas, både de som är till fördel för den misstänkte och de som är till nackdel.

En förundersökning ska läggas ner om det inte finns tillräckligt med bevis för att kunna väcka åtal.

Att på så lösa grunder som framkom i Mora tingsrätt, hålla fem män frihetsberövade och isolerade med fulla restriktioner under 18 dagar, ter sig helt absurt och oerhört främmande.

De nekades att byta de offentliga försvarare som någon annan utsett till dem och husrannsakan utfördes i deras hem. När de väl släppts avlyssnades deras telefoner under en månad, baserat på mycket löst grundade misstankar,

Kammaråklagare Åse Schoultz har genom sin uppenbara nonchalans inför de misstänktas hårda behandling, genom att helt förlita sig på naturbevakarnas bristande brottsutredande kompetens och på deras redan färdiga åsikter, inte levt upp till kraven på kompetens, gott omdöme, empati och hänsyn till de misstänktas situation i sitt arbete.

Vi anser att hon därför snarast, med hänsyn till rättssäkerheten, bör skiljas från sitt ämbete. Ett krav som även träffar naturbevakarna från Länsstyrelsen i Dalarna och deras chef, samt deltagande kollegor i Jämtlands och Gävleborgs län.

Hur kan Polismyndigheten i Dalarna understå sig att med hänvisning till ”bristande resurser” sitta på en utredning om påstått grovt jaktbrott i över två år?

Att bolla frågan mellan olika avdelningar och handläggare under så lång tid är klandervärt. En utredning som med sitt bevisläge borde ha lagts ned efter några månader. Att skylla på orutinerade medarbetare och resursbrist är helt oacceptabelt.

Polismyndigheten i Jämtland har samtidigt spelat en märklig roll, i fråga om olika behandling av de misstänkta, med beslaget av deras vapen.

Då en prövning gjorts av beslagen av tre av männens vapen, återlämnades de efter domstolsutslag. Polisen borde då ha följt objektivitetsprincipen och på eget initiativ återlämnat vapnen även till de andra två. Det är sannolikt att det förekommit kontakter i detta ärende mellan polisen och åklagaren i Östersund.

Vi vill se att ansvar för det inträffade utkrävs av alla de personer, som med sitt överdrivet hårda agerande har utsatt de fem härjedalingarna för detta rättsövergrepp och lidande, i över två och ett halvt års tid.

Solveig Larsson, Karl Hedin, Thomas Wassberg, Anders Kråik, Thomas Ekberg, Christer Hansson, Björn Törnvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel