Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åklagaren yrkar på två års fängelse

Under tre dagar har åtalet mot fem män som misstänks för grovt jaktbrott pågått i Mora tingsrätt. Åklagaren Åse Schoultz yrkar på fängelsestraff och männens advokater vill se en friande dom.

Två av länsstyrelsens naturbevakare upptäckte att människor spårat en varg vid gränsen mellan Härjedalen och Dalarna lördagen den 5 maj 2012. Dagen genomfördes en polisinsats i området och fem män kom att gripas misstänkta för grovt jaktbrott. Männen har hela tiden hävdat att de rekat bäver inför en kommande jakt.

– Jag gör gällande att det ska rubriceras som ett grovt jaktbrott. Det handlar om jakt på fredat vilt, jag gör också gällande att den av mig förebringade bevisning har föregåtts av omfattande planering och organisering, sa åklagaren Åse Schoultz i sin slutplädering.

– I det här fallet har vi inget dödat djur. Men det är en ren tillfällighet att polis och naturbevakare kommer in och avbryter jakten innan man har lyckats ringa in lyan. För det håller de på att göra, påstår jag, fortsätter Schoultz och tillägger att straffvärdet för brottet av henne bedöms ligga på två års fängelse för de misstänkta.

– Någon annan påföljd än fängelse kan inte komma i fråga, säger åklagaren.

De fem männens advokater förkastar fullständigt yrkandet på fängelse och att deras klienter ska ha utfört någon jakt eller förberedelse till jakt på varg. De olika advokaterna är också rörande överens om att naturbevakarna har spelat en partisk roll i sammanhanget.

Advokat Håkan Müntzing som försvarar en av de åtalade påpekar detta.

– Det här är, och då ber jag om ursäkt åklagaren, en hafsig utredning. Naturbevakare, utan utbildning, har fått göra platsundersökningen och det är väl klarlagt att de hade förutfattade meningar när de gick in i utredningen.

Hans Östberg, advokat till den man som färdades med skoter i området, anser att det är bekräftat att männen skulle reka efter bäver för att ge bättre förutsättningar för ett sällskap med danska jaktgäster som skulle komma till Lillhärdal.

– Det är också ostridigt att man skulle få besök av danska jägare den 7 maj, vilket även åklagaren vitsordat, påpekar Östberg som anser att hans klient spelat med öppna kort hela tiden.

Att klienten kört skoter vid vargspår innebär inte något brott, förklarar Hans Östberg.

– Det har framkommit att det inte finns några restriktioner när det gäller att spåra rovdjur. Restriktionerna gäller om man ska jaga eller ofreda viltet, spårningen som sådan är helt tillåten.

I stort lämnar de fem männens advokater slutpläderingar som liknar varandra och samtliga anser att åtalet ska ogillas. Advokat Müntzing ställer även en retorisk fråga till rätten.

– Kan man vara så dum så man beger sig ut för att jaga varg i spårsnö i ett välbesökt område, med hjälp av snöskoter.

Tingrätten kommer att meddela dom i målet om tre veckor, 26 november klockan 14.00.