Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åklagaren yrkar på villkorligt och böter

Villkorlig dom och böter. Det yrkar åklagare Åse Schoultz att cheferna inom Krokoms kommun ska dömas till.

– De är ansvariga för en arbetsmiljö som har varit väldigt bristfällig, säger hon.

Rättegången mot de två cheferna inom Krokoms kommun, som är åtalade för arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död, är inne på sin sjätte och sista dag.

I dag är det slutplädering. Under förmiddagen har åklagaren sammanfattat bevisläget. Hon menar att det är tydligt att arbetsplatsen har haft en väldigt dålig arbetsmiljö, i form av att det har pågått kränkningar och mobbning.

– Cheferna har varit väldigt passiva, säger hon

Åse Schoultz menar att det finns ett samband mellan den dåliga arbetsmiljön och att den anställde fick en depression som ledde till att han tog sitt liv i juni 2010.

Hon yrkar på att de åtalade cheferna, som ansvarar för arbetsmiljön, ska dömas till villkorlig dom och böter.

– Den här typen av brott ska man egentligen få fängelse för, men eftersom de åtalade inte är straffade tidigare så yrkar jag på villkorlig dom förenat med böter, säger hon.

Även målsägarbiträdena har talat under förmiddagen. Peter Bergqvist, som företräder, säger att hon har sagt följande till honom.

– Det är inte viktigt vilket straff de får, utan för mig är det viktigt att jag får upprättelse.

Under eftermiddagen är det dags för försvaret att lägga fram sin syn på saken.