Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aktivister misstänks för sabotage av jakttorn

Någon har sågat ner och vandaliserat älgjakttorn i trakterna kring byn Ågårdarna. Jägarna tror att en eller flera djurrättsaktivister ligger bakom.

– Det är så himla trist, säger Pär Eriksson med en tung suck.

Om två veckor börjar älgjakten. För jaktlaget i Ågårdarna blir det en tung och trist start eftersom man upptäckt omkring 15 vandaliserade jakttorn.

– Det kommer att ta många arbetsdagar att ställa i ordning dem, säger Sören Eriksson.

Sören Eriksson, hans son Pär Eriksson och Robban Berg visar ÖP hur det ser ut längs grusvägen från Ågårdarna, vid Fångåmon. Vi stannar till vid ett av jakttornen. Här har någon eller några med stor frenesi gått loss på anordningen. Nu återstår bara en brädhög.

Det var på söndagsmorgonen som upptäckten gjordes. Kvällen innan hade Robban Berg mött en cyklist vid ett jakttorn. Mannen sprang in till skogen när Robban körde förbi. En annan person noterade att samma man hade någon slags djurrättsemblem på jackan.

Även Sören Eriksson träffade på denna cyklist.

– Först berättade han för mig att han varit i Åre och Undersåker men sedan ville han inte avslöja vilka vägar han valt, säger Sören.

– Jag frågade var han hade varit men han ville inte säga något.

Sören Eriksson är övertygad om att jägarna utsatts för sabotage av en eller flera djurrättsaktivister.

Att ge sig på jägare för att man vill skydda älgen är något som han inte kan förstå.

– Älgen är ju inte utrotningshotad, konstaterar han.

Eftersom ingen vet om det är en samlad aktion vill Sören, Pär och Robban uppmana andra jägare att vara försiktiga.

– På djurrättssidor har man tips på att man bara ska såga lite grann så att jägaren inte märker sabotaget förrän tornet välter när han eller hon klivit upp i det, berättar Sören.

– Vissa torn är ju fem eller sex meter höga. Välter det kan man i värsta fall slå ihjäl sig, säger han.

Händelsen är polisanmäld.