Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Akut stängning av järnväg

Forsmo-Hotingbanan är helt stängd för trafik. Kanske ända till i höst.
Järnvägen är i så dåligt skick att inga tåg kan gå förrän omfattande reparationer genomförts.

Beslutet om avstängning fattades med kort varsel. För Hector Rail, som kör timmer på Forsmo-Hotingbanan, kom beskedet som en total överraskning.

– Vi fick veta det i går (läs måndag), säger Johan Hansén, trafikplanerare på Hector Rail.

– Nu får vi dirigera om trafiken via Hoting och Östersund. Vi börjar köra nästa vecka, det blir längre men vi har inget val.

Att lyfta över timmertransporter till väg är inte helt enkelt, eftersom ett tågset motsvarar 45 fullastade långtradare.

Under flera år har underhållet av Forsmo-Hotingbanan varit föremål för diskussioner. Vid besiktning av banan har en stor mängd anmärkningar uppdagats, som spruckna skarvjärn och solkurvor.

I december 2013 skedde en urspårning norr om Rossön på grund av ett rälsbrott. För två veckor sedan ägde ytterligare en urspårning rum, i Tågsjöberg utanför Junsele.

– Lokföraren kände till att banan var i dåligt skick och körde väldigt försiktigt, inte mer än 25 kilometer i timmen. Trots det så tippade rälsen och vagnarna sjönk ned i marken, berättar lokförare Per-Erik Björkman.

Forsmo-Hotingbanan trafikeras av godståg som till största delen fraktar massaved till Husum, Örnsköldsvik och Dynäs. I snitt går det 2-3 tåg per dygn.

– Men det är viktiga tåg för branschen, så det här är något som måste lösas, säger Lena Nordung, kommunikationsansvarig på Trafikverket region Mitt.

Hur länge Forsmo-Hotingbanan kommer att vara stängd är oklart. Hector Rail har fått information om att den ska vara stängd till den sista oktober eller längre, men den uppgiften kan inte Trafikverket verifiera.

– Men risken är att den blir stängd ett längre tag, säger Lena Nordung.

Artikeln är hämtad från vår systersajt allehanda.se