Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Akutåtgärder inom psykiatrin – stänger en avdelning

Avdelning 3a stängs ner för att patientsäkerheten inte längre kan upprätthållas. Enligt sjukhusledningen beror det på sjuksköterskebrist.
– Det kommer att påverka hela kliniken, säger Håkan Löfvenberg.

På avdelning 3a, inom område psykiatri, vårdas särskilt vårdkrävande och vårddömda personer. Tio vårdplatser och 20-25 personer i personalen kommer att beröras av det drastiska beslutet.

Enligt beslut från verksamhetens ledningsgrupp kommer avdelningen stängas senast den 1 juni och vara stängd fram till minst den 30 september.

– Det är sjuksköterskebristen som gör att vi inte kan upprätthålla patientsäkerheten, säger Håkan Löfvenberg, som är tillförordnad områdeschef för psykiatrin på Östersunds sjukhus.

– Det är ett nationellt problem. Det finns för få och det utbildas för få, och några tycker att löneläget är för lågt här.

Enligt Håkan Löfvenberg har man försökt hitta en lösning genom att erbjuda så kallade sommarpaket, som innebär att sjuksköterskor får extra betalt om de skjuter på sin semester. Vilket inte har lyckats.

Vilka konsekvenserna blir på kliniken i sommar kan han ännu inte svara på.

– Vi håller på att ta fram handlingsplaner för hur vi ska hantera det här. Men jag kan inte svara på hur det kommer att bli ännu.

Men klart är att patienterna och personalen ska fördelas ut på övriga avdelningar.

Anledningen till att avdelningen kommer att hållas stängd även efter sommaren är att det fortsatt kommer att vara brist på sjuksköterskor. Vilket Håkan Löfvenberg inte ser att det finns någon kortsiktig lösning på.

– Vi behöver tid för att planera och på centralt håll pågår det arbete för att försöka lösa sjuksköterskebristen.