Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Akvarellmålningar om livets mysterium

De stora frågorna om evolutionen, människans plats i universum och meningen med livet är tema för konstnären Marika Wahl-Lindbergs nya utställning som öppnar i morgon, lördag.

Utställningen har hon döpt till "Mellan himmel och jord".

– Rymden har varit i mina tankar så länge, och människans plats på jorden. Även vi människor är ju en slags rymdvarelser. Det är så mycket som pågår mellan himmel och jord som vi inte vet någonting om, säger Marika Wahl-Lindberg.

Kokar allt ner till meningen med livet?

– Ja, det kan man säga. Allting är så ofattbart och ogreppbart. Och det glider hela tiden undan, vi kan inte greppa det.

Är det här ett försök till att greppa det?

– Jag bearbetar mina tankar genom att måla, men jag kan ju inte heller greppa det. Utställningen visar min förundran för vår skapelse.

– I det lilla livet fungerar man ju som vanligt, man lagar mat och handlar och så vidare. Det går inte att tänka på de här sakerna jämt. Men nu hade jag kanske ett behov av att bearbeta frågan om varför vi är här, egentligen.

– Hela temat här är egentligen kärlek. Och om tvåsamhet och hur livet går vidare. Det är livets gång.

Så är det då kärleken som är meningen med livet?

– Det är ju i alla fall det som gör att livet går vidare. Och jag tror att även en del djur, som till exempel apor, kan känna kärlek till en särskild individ.

– Även om det bara är en drift så är det ju det som gör att livet finns, och att så småningom i evolutionen även vi människor blivit till.

Bilderna är uppdelade i fyra avdelningar: "Evolutionen", "Mellan himmel och jord", "Skam" och "Magi och fantasi" och grundtekniken är akvarell.

– Men det är ingen ren akvarellteknik. Jag har gett mig själv friheten att göra som jag vill.

Hon har till stor del målat på indiskt, handgjort papper som är lite råare till sin natur. Dessutom har hon använt maskeringsvätska och sandpapper i arbetet.

– Jag vill ha det här "schvunget" i bilden. Jag blir själv överraskad av vad som händer med bilderna.

Förutom akvarellmålningarna finns även en mobil kallad "Solsystem" och en hängmatteliknande installation som heter just "Mellan himmel och jord". I "hängmattan" ligger en målad kudde som är sydd av papper, och installationen bildar en slags svävande viloplats.

• "Mellan himmel och jord" av Marika Wahl-Lindberg, vernissage lördag 9 november klockan 12-16 på Härke konstcentrum på Frösön. Utställningen pågår till 24 november.