Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Al Jazeera gör TV om mordförsök

Den arabiska nyhetskanalen Al Jazeera har under några intensiva dagar filmat i Strömsund. Resultatet ska bli en halvtimmes dokumentär om mordförsöket på imamen Obidkhon Nazarov.

För snart två år sedan sköts imamen Obidkhon Nazarov i huvudet utanför sin bostad i Strömsund. Ett Uzbekiskt par som misstänktes för medhjälp till mordförsöket greps men friades senare i rätten då uppsåtet inte gick att bevisa.

En misstänkt gärningsman finns men spåren upphör i Moskva och den skjutna imamens son David Nazarov är övertygad om att det är den Uzbekiska säkerhetstjänsten som ligger bakom.

Nu ska det uppseendeväckande mordförsöket skildras i en TV-dokumentär i den arabiska nyhetskanalen Al Jazeera.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att det storpolitiska spelet får konsekvenser för en liten, avlägsen ort som Strömsund i Sverige, säger Michael Andersen som står bakom dokumentären.

Under ett antal intensiva dagar har TV-teamet guidats runt i Strömsund för att filma och intervjua personer i imamen Obidkhon Nazarovs närhet. Man har även intervjuat Länstidningens ledarskribent Tord Andersson.

Tidigare var Tord anställd som reporter på Östersunds-Posten och är kanske den journalist i Sverige som är mest insatt i fallet.

– De intervjuade mig i en halvtimme och frågade mest om vad jag tyckte om hanteringen av fallet i svensk media, berättar Tord Andersson.

– Och jag måste säga att jag fortfarande förvånas över att det har varit så lite intresse kring det här fallet, det är lite bortglömt.

Även Al Jazeeras Michael Andersen tycker att fallet fått anmärkningsvärt lite uppmärksamhet i svensk riksmedia.

Med svindlande 220 miljoner potentiella tv-tittare får en dokumentär av det här slaget stort genomslag.

– Tittarsiffrorna är svindlande även för oss som jobbar med det. Och då ska man veta att det är miljontals människor som även följer Al Jazeera på nätet, avslutar Michael Andersen.