Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ålderdom är ingen farsot

Mycket tyder på att äldre får fler friska år, men forskarna tvistar om den sista tiden i livet blir piggare eller skröpligare.

I dag ligger snittet för kvinnor på 82 år och män 79, men redan talas det om att siffrorna är på väg mot 90 år, enligt professor Lars Andersson vid Linköpings universitet.

Vi tycker att tiden går fortare och fortare, och det beror på att när vi arbetade var det arbetsveckor med lördag och söndag och semester. Nu flyter detta ihop, därför upplever vi att tiden går fortare.

Med åren kommer problem med namnen, koden till telefonen och vid bankautomaten. Det är inget sjukt i detta, för äldre får också nya hjärnceller, även om du inte tror det.

Sammanhang är äldre oftast bättre på än medelålders och unga. Unga lär lättare det avsmalnande och äldre lär lättare det bredare, därför att vi får bättre kontakt med höger och vänster hjärnhalva.

Vi tycker om mogna äpplen, men varför älskar vi inte mogna människor? Fast attityden till äldre har blivit bättre.

Sökarförväntan, ett nytt ord, avtar inte med åldern, och förväntningarna avtar inte alls med åldern.

Vi har alltid tyckt om att arbeta hårt och vi har liksom arbetande konstnärer fått ett livslångt stipendium vid pensioneringen, även om det nu i januari blev 2,7 procent mindre.

Vi vill ta våra barn och barnbarn under våra vingar och ge dem fantasi och framtidstro.

Politiken tycker vi inte alltid visar på hållbara vägar även om ambitionen säkert finns hos våra politiker. Det är positivt att Margareta Winberg, 66 år, nu gör comeback och att företag i länet ser nyttan av de äldres erfarenhet och tar till vara på den.

Många önskar att få träffa Göran Modén, 70 år, i Frösö kyrka.

Ordet gammal är fint, och ålderdomen är ingen farsot.

Sture Björk, Lit

Birgitta Olsson, Östersund

Kjell Olsson, Orrviken

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel