Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre hjälper unga med läxorna

På eftermiddagarna under skolterminerna får de mellanstadiebarn på Kvarnbacksskolan som vill hjälp att göra läxorna. Timmarna i gamla Konsums lokaler är välbesökta.

– Jag har väldigt mycket problem med matteläxorna och det är bra för mig att gå här, sa 12-åriga Carolina Kroik i onsdags.

Hon var då ett av 13 barn som fick hjälp av pensionärerna Birgitta Svanholm, Leif Tjernström och Lennart Nilsson.

Tillsammans med klasskamraten Josefin Löfgren från 6A på Kvarnbacksskolan och Tilda Tandberg Wall och Sandra Berglund från 6B gjorde hon mattetalen som var hemläxan.

– Det är lika bra att gå hit för då får man läxorna gjorde, sa Sandra Berglund.

Samma bevekelsegrund hade 11-årige Johannes Andersson från 5 B.

– Jag blir snabbt klar med läxorna här, sa han och blev förhörd både på engelskglosorna och på multiplikationstabellen.

Det är Birgitta Svanholm från Krokom som är motorn i läxhjälpen som hon kom på för fem år sedan, med hjälp av då 8-åriga barnbarnet Anna Östberg.

– Hon kom efter skolan, vi satt och fikade, gjorde läxorna och hade en mysig eftermiddag. Jag tänkte att man skulle kunna göra det med fler.

Birgitta Svanholm fick genom byföreningen med sig fler pensionärer, de fick gratis låna Konsumlokalen av kommunen och de blev ekonomiskt sponsrade av lokala företag så att de kan bjuda barnen på mellanmål och frukt.

I januari i år startade så läxhjälpen.

– Det är mysigt här, sa Tilda Tandberg Wall.

Och Josefin Löfgren sa att hon tycker att det är bra att läxhjälpen är utanför skolan.

– Man blir så trött av att vara på skolan.