Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre hotas av undernäring

Enligt Socialstyrelsen får cirka 50 000 personer som är 65 år eller äldre sin mat levererad till hemmet av hemtjänsten. Och antalet riskerar att öka i takt med att allt färre får plats i äldreboenden.

Målet borde vara att den mat som erbjuds ska vara närproducerad och individuellt anpassad så att individen tycker om den och äter upp allt. Men så är det långt ifrån alltid.

Saken blir inte bättre av att många äldre redan från början har problem med aptiten vilket förvärras när maten saknar både smak, lukt och färg.

Uppvärmd färdigskalad potatis och härsket fläsk är en vardag för åldringarna. "Om ministrarna nu tycker att den här maten är bra har jag ett förslag. Servera den i en månads tid i riksdagen", sa mästerkocken Leif Mannerström i Expressen, efter att ha provsmakat maten som erbjuds de äldre.

Behovet av näringsrik och god mat har också en annan betydelsefull funktion. Den utgör en viktig del av vården för att uppnå bästa möjliga effekt av en medicinsk behandling.

Goda resultat uppnås inte med mat som transporterats många mil för att sedan hamna i en kall plastlåda på de äldres dörrhandtag.

Kunskap om vad som bör göras finns redan. Vi vet också att besparingar på matkontot i slutändan kostar stora pengar när notan för sjukvården kommer. Trots att de goda exemplen visar att det går att erbjuda måltider av god kvalitet utan att kostnaderna skenar i höjden.

Mitt förslag till politikerna är:

• Genomför återkommande utbildning för berörd personal i grundläggande kost- och näringsfrågor.

• Satsa på närproducerade råvaror som tillagas lokalt och är näringsberäknad.

• Uppdra åt dietister att företa regelbundna och individuella genomgångar av matens kvalitet.

Eivor Hagström

ordförande i SPRF avd 21 i Jämtland/Härjedalen