Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre man döms för att ha misshandlat sin sambo

Mannen hotade och misshandlade sin sambo, menade att hon var dement och krävde att hon skulle utredas för psykiska besvär.

Nu döms mannen till samhällstjänst.

Paret som är i 70-årsåldern har levt ihop i många år och de har också barn ihop.

En morgon förra månaden flydde kvinnan ut från bostaden och mötte en granne och berättade för första gången för en granne om att hon blivit misshandlad av sin sambo.

Den här gången hade mannen dragit henne i håret så att hon ramlat och slagit upp en nackskada som hon har sedan förut.

När polisen kom berättade kvinnan om ytterligare ett tillfälle då mannen misshandlat henne. Hon berättade också att mannen ofta är våldsam mot henne. Han har också hävdat att hon är dement.

Mannen har en helt annan version av vad som hänt. Han menar att det är kvinnan som är aggressiv och som hindrat honom från att exempelvis äta eller träffa släktingar.

Han misstänker att hon har en sjukdom som påverkar hennes beteende.

Tingsrätten skriver i sin dom att de bedömer kvinnans trovärdighet som större än mannens, bland annat för att hon berättat samma sak för flera personer vid olika tillfällen.

Rätten finner det mycket anmärkningsvärt att mannen flera gånger försökt få till en psykiatrisk diagnos på kvinnan samtidigt som utredningar som gjorts inte visar att hon skulle lida av exempelvis demens.

Mannen döms för tre fall av misshandel och ett olaga hot. Han ska avtjäna samhällstjänst i 100 timmar. Samt betala 28 000 kronor i skadestånd till kvinnan.