Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre man erkände våldtäkt av barn

På måndagen inleddes rättegången mot en 75-årig man som åtalats för en rad grova sexbrott mot barn.
Han erkände att han upprepade gånger våldtagit en liten flicka.

Det är tre unga kvinnor, som när de var barn, enligt åtalet utsatts för en rad mycket allvarliga sexuella övergrepp av mannen som bor i Östersunds kommun.

Mannen greps nu i sommar, anhölls och häktades. Åtal väcktes 7 augusti och mannen är fortsatt frihetsberövad åtminstone över rättegången som pågår i tre dagar vid Östersunds tingsätt.

Enligt åtalet är det två kvinnor, nu strax under 20 år gamla, som utsatts för det värsta sexuella våldet. Det ska ha skett under sjuårsperioden 2002-2008.

När övergreppen inleddes var flickorna 5 och 7 år gamla.

Under den korta offentliga inledningen av rättegången, innan rätten beslutade att förhandlingarna ska hållas bakom stängda dörrar, så erkände mannen att han våldtagit den äldre av de två flickorna. Han nekade till att ha våldtagit den yngre.

Däremot erkände han i båda fallen brotten grovt sexuellt övergrepp mot barn och grovt sexuellt utnyttjande av underårig.

Han förnekade att han utsatt en flicka något yngre än de två för sexuellt övergrepp från det att hon var 10 år gammal till dess hon fyllde 13 år. Enligt åtalet tvingade han flickan att vidröra hans blottade könsorgan.

De två äldsta offren kräver 300 000 kronor vardera i skadestånd av mannen för de kränkningarna de utsatts för, och 30 000 kronor var för lidandet.

Den yngsta, där mannen förnekade brott, kräver ett skadestånd på sammanlagt drygt 20 000 kronor.