Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre par fullständigt utplundrat

Den 37-årige bedragaren och hans mor hade kunnat stoppas redan 2010. Då lämnades en polisanmälan in mot dem. Men polisen gick aldrig vidare med anmälan.

Rättegången mot 37-åringen och hans mor rullar vidare i sakta mak. Tisdagen var vikt åt förhör med det äldre par som råkat mest illa ut av alla offer. De har blivit avlurade 3,3 miljoner.

I princip är det bara kvinnan i paret som utsatts för bedrägerierna. Man har konstaterat att hon gjort 245 olika utbetalningar till den åtalade kvinnan och sammanlagt slutar beloppet alltså på ansenliga 3,3 miljoner.

De pengar som försvunnit har hämtats från:

• 1 miljon var besparingar som hon placerat i en fond.

• 700 000 var ett arv från en moster. I första hand bestod arvet av en fastighet som omsattes i pengar.

• 700 000 har hon fått låna i bank eller sms-lån.

• 105 000 har hon lånat av sina barn.

• 1 miljon har hon lånat av sina föräldrar.

• 700 000 kommer från parets löpande löneutbetalningar genom åren.

Hon berättade att hon och 37-åringens mor träffades på en hundkurs. Därifrån utvecklades deras relation. Hon beskrev hur de en gång tillsammans simmade ut i Indalsälven och hamnade mitt i en flock med vitkindades gäss som gjorde dem följe.

Med tiden fick hon berättat historien om hur 37-åringen suttit i fängelse men att domen varit fullständigt felaktig. Det pågick flera olika processer som skulle rentvå honom.

– Första gången jag lånade ut pengar så behövde 37-åringen snabbt få fram 18 000 kronor för att få skuldsanering hos kronofogden, berättade hon.

Efter det rullade det på. Bland annat skulle ett gäng skurkar ha gripits i London och processen mot dem skulle visa att 37-åringen förra gången blev oskyldigt dömd.

Och mer pengar var på ingående. Under fängelsetiden hade han skrivit en bok och den skulle nu ges ut av samma förlag som gett ut Harry Potter. Minsann.

– Vid ett tillfälle fick jag betala 40 000 som skulle gå till en rysk översättare ...

I dag kan hon se att det inte finns någon logik i alla de påstådda anledningarna till att det hela tiden måste fram pengar. Hennes man insåg det mycket tidigare.

– Min man tvingade mig att läsa igenom domen från förra tillfället. Trots det trodde jag att det fanns en liten chans att jag skulle få igen pengarna.

Och det hoppet spann 37-åringens mor vidare på när det skulle pressas fram nya pengar.

– Jag sa ifrån att hon inte fick ringa mig mer. Men hon var helt likgiltig inför det. Hon ringde mig på jobbet när jag stängde av min egen telefon, till exempel.

När 37-åringens mor fick klart för sig att kvinnan fått pengar från sina föräldrar ringde hon själv sedan till dem. Samma sak med kvinnans barn. När alla resurser var uttömda förmåddes hon att ta sms-lån. Några av dem hade 1 000 procents ränta.

– Själv visste jag inget om sms-lån, men hon var telefonsupport när jag lånade pengarna.

Kvinnans man insåg alltså att allt var bluff. 2010 lämnade han in en polisanmälan, men den blev liggande utan åtgärd.

Är inte det fullständigt skandalöst? Samma gärningsman var ju känd från det tidigare bedrägerimålet?

– Jo, visst är det skandalöst, säger åklagaren Eva-Lena Rimér. Men polisen prioriterar inte bedrägerier.

Hon förklarar att hon själv försökte få fart på utredningen vid ett tillfälle. Men då kom man fram till att bedrägerierna sannolikt upphört ...

I dag är tillvaron fullständigt slagen i spillror för kvinnan och hennes man. Hon har tappat 20 kilo och äter lugnande mediciner. Pressen är svår från hennes barn och hennes föräldrar.

Mannen berättar:

– Jag har fått avverka skog för att kunna betala skulder. Vi hade sparat pengar för att hjälpa barnen till bra bostäder, men allt är borta i dag.

Samtidigt har 37-åringen levt loppan och satt sprätt på över 3 000 kronor per dag.