Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldre psyksjuka får dålig hjälp

Depression och ångestproblematik är vanligare hos äldre pensionärer än någon annan befolkningsgrupp. Ändå får de minst och sämst hjälp av alla.

När yngre människor drabbas av depression eller ångest har samhället en arsenal av psykiatriska åtgärder som det kan sätta in. Men trots att pensionärer, i synnerhet äldre sådana, oftare lider av psykisk sjukdom än genomsnittsbefolkningen så är de i stort sett utestängda från den specialiserade psykvården.

I stället blir de slentrianmässigt medicinerade utan hänsyn till orsakerna till sina psykiska besvär. Konsekvenserna blir dåligt mående, fallolyckor och minnesstörningar som hade kunnat undvikas helt om de hade fått tillgång till samma psykiatriska vård som den yngre befolkningen.

Det leder också till förhöjda självmordsrisker bland båda män och kvinnor där män över 85 är hela 1,64 gånger mer benägna att ta sitt liv än männen mellan 18-64 år, som vanligtvis brukar nämnas i sådana sammanhang.

Allt detta konstaterar Socialstyrelsen i en rapport som trots att det var ett år sedan den publicerades, fortfarande är lika aktuell.

Peter Salmi var en av de som arbetade med att ta fram rapporten.

– Resultaten vi fick var förväntade så till vida att vi visste att det fanns en omfattande användning av psykofarmaka, men det som förvånade oss var problemens omfattning, säger han.

Det som skiljer den här rapporten från tidigare forskning som myndigheten har gjort är att den omfattar hela den gamla befolkningen i stället för bara en enskild och specialstuderad grupp.

Nu hoppas Socialstyrelsen att frågan om äldres psykiska mående lyfts runt om i kommuner och landsting.

– För många skulle det hjälpa långt med att få samtala med någon om sina problem i stället för att bara bli medicinerad, så vi pratar inte nödvändigtvis om några stora ingrepp, säger Peter Salmi.