Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldreboenden behöver reserv-el

Efter tre stora stormar i höst med långa elavbrott på två–tre dygn på vissa håll där det finns äldreboenden, borde det finnas en lag på att alla kommuner skulle vara tvingade att installera reservelverk på alla äldreboenden.

Det ska vara lika som sjukhus och andra institutioner. Det är för sårbart att lämna våra gamla, som i de flesta fall är över 90 år. Många är så sjuka att de är sängliggande.

Det är bristande ansvar att lämna våra gamla i mörker och kyla och utan varm mat i kanske ett eller flera dygn.

Sedan fungerar inte vården utan el, och blir det långvariga avbrott måste man hämta in gamla som bor hemma, för larmet fungerar inte.

Det enda som skiljer för dem som har boende och dem som bor hemma och hämtas, är att de blir nära vårdgivare trots att larmet är ur funktion, men de fryser ändå och får kall mat.

Tänk efter, kommunpolitiker, om ni kan använda era fallskärmsavtal som går av kommunala skattemedel och i stället föreslå att kommunen tar dessa pengar och installerar reservelverk. De gamla betalar kommunalskatt och betalar för boende och vård.

Tänk efter, länsstyrelse, som tillsynsmyndighet i länet. Stormar och elavbrott kommer allt tätare.

Gösta Westerlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel