Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Äldreboendet Ljunghem kan läggas ned

Äldreboendet Ljunghem i Östersund ska avvecklas, och i stället delvis användas till LSS-boende.
Det föreslår tjänstemän till politikerna i Östersunds kommun. Huvudanledningen är att få ekonomin i balans för vård- och omsorgsnämnden.

Sedan 2011 finns ett beslut om att ett antal små äldreboenden i Östersunds kommun ska avvecklas fram till 2016. Utfasningen är en del av nämndens åtgärder för att få ekonomin i balans.

Ett av de aktuella boendena är Ljunghem, som är ett särskilt boende med totalt nio lägenheter.

Att man väljer just den här tidpunkten för nedläggning beror bland annat på kommunens kontrakt med privata Attendo Care – som driver boendet – går ut 15 december i år, vilket gör det möjligt att fasa ut boendet under hösten.

Det finns också brister, skriver tjänstemännen, i lokalerna på Ljunghem.

”Den fysiska miljön och tillgängligheten är inte anpassad för den verksamheten som bedrivs. Boendet ligger på andra och tredje våningen och det är svårt för den enskilde att själv komma ut. Det finns endast ett gemensamhetsutrymme på ett av våningsplanen. Gemensamhetsutrymmet är trångt eftersom flertalet av de boende har tekniska hjälpmedel rullatorer och rullstolar. Det saknas också personalutrymmen i anslutning till boendet.”

Eftersom boendet ligger i två plan kan det också vara svårt för personalen att ha uppsikt över de boende, särskilt på nätterna när bemanningen är lägre, skriver man. Därför kan det bli svårt att uppfylla de kommande krav som Socialstyrelsen väntas ställa under 2015.

De boende och deras anhöriga samt personalen har informerats om att Ljunghem kan läggas ned. Man har haft individuella samtal med varje boende för att se om det finns några särskilda önskemål om vart man vill flytta. Målsättningen är att uppfylla önskemålen så långt det är möjligt.

Hur lång tid det tar att ordna nya boenden till alla beror på när det blir lediga lägenheter i andra boenden. Man vill dock att evakueringen ska vara klar senast 15 december i år. Tillgången på särskilda boenden i kommunen är för tillfället god, enligt tjänstemännen.

Nämnden ansvarar för alla flyttkostnader och lämnar också en ersättning till varje boende på 5 000 kronor.

Den tillsvidareanställda personalen hos Attendo Care erbjuds i stället anställning inom Östersunds kommun. Förvaltningen bedömer att de kan få anställning under hösten 2014.

Några av lägenheterna som blir tomma vill man i stället använda som LSS-bostäder för vuxna. Den typen av lägenheter finns det ett stort behov av i kommunen. LSS betyder Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade, och ett LSS-boende är ett boende för människor med olika former av funktionsnedsättningar.

Tisdag 23 september ska vård- och omsorgsnämnden ta sitt beslut.

Läs mer:

32 miljoner back för vård och omsorg (28 januari 2014)

Östersundare kan välja annan hemtjänst (20 januari 2014)

Ljunghem – länets främsta äldreboende (17 november 2009)