Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aldrig läge för lokal walkover

När nationella eller internationella intressen ska tillgodoses gäller inte samma regler som för andra. Men regionala mindervärdeskomplex eller ren och skär naivitet, motiverar aldrig att kommunen tillfälligt blundar när lokala intressen kommer i kläm.

Annons

Det är lätt att skylla från sig när något gått fel. Kraftledningsbygget i V ästjämtland har blivit föremål för mycket kritik senaste tiden. Med all rätt, för mycket har gått fel.

Den som är fri från synd kan kasta första stenen av jämtländsk berggrund. Mer konstruktivt är att ägna sig åt självrannsakan. Det finns all anledning för alla inblandade att göra det.

Det är fel att markundersökningarna inte varit tillräckliga. Det är fel att miljöåtgärdsplanen inte följts fullt ut. Det medger i alla fall generaldirektören för Svenska Kraftnät Mikael Odenberg. Men det är naivt av honom att tro att skadorna ska gå att rätta till i efterhand.

Självkritiken som Åres miljöchef Olof Wallgren ger uttryck för i gårdagens ÖP är desto mer realistisk: ”Flygbullret är övergående, medan vi kommer att få se markskadorna många årtionden framöver”.

Han tycker att planeringen bakom bygget varit naiv, inte minst från kommunens egen sida. Något borde man förstås ha lärt av marksprängningen vid anläggningen av Copperhill.

Självkritiken är nödvändig. Läxan är att aldrig lämna lokal walkover, hur överordnat det nationella målet än tycks vara.