Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aldrig rätt att bruka våld

Mona Sahlin, före detta partiledare för Socialdemokraterna och regeringens nationella samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism var föredömligt tydlig i P1 Morgons intervju den 30/7.

Hotet mot demokratin ska stå i centrum, menade Sahlin, att rangordna mellan olika extremistmiljöer är ointressant. Höger- och vänstervåld, liksom våld i religionens namn är alla lika farliga i en enskild situation. Att ta avstånd från den ena sidans våld och inte allas, är ett helt felaktigt angreppsätt.

Frågan är högaktuell. När var sjätte politiker har utsatts för hot, våld eller trakasserier och många uppger att de undviker att uttala sig i kontroversiella frågor har vår demokrati redan påverkats negativt.

I Sverige handlar frågan inte, som vi nu ser i Ungern, om att man från styret förändrar statskicket i en illiberal riktning.

Här urgröper den våldsbejakande extremismen demokratin underifrån. När individer avstår från att uttala sig eller i än värre fall - att engagera sig, hotas demokratin.

När individer hellre väljer att fokusera på sitt biodlarintresse och avstår från att uttrycka sitt politiska jag, har vi ett problem. Och då är problemet inte biodlingen.

När små våldsbejakande grupperingar tar på sig rätten att ge sig på sina politiska motståndare förstör de den politiska miljön. Det är förstås exakt det de är ute efter.

Därför har Mona Sahlin uppdragits att förbättra samverkan mellan myndigheter och organisationer, nationellt och lokalt. Kunskapen om våldsbejakande extremism ska öka och förebyggande metoder ska utvecklas.

Detta arbete har engagerat Kommunistpartiets ordförande Roberth Mathiasson som anser att begreppet våldsbejakande extremism är problematiskt. "Det är en liberal fruktsallad som blandar äpplen och päron. Nazister, jihadister och vänsterextremister kan inte dras över en kam.", menar han.

Jo, de kan det. I en demokrati ska alla ha rätt att uttrycka sin politiks åsikter, även sådana som kan uppfattas som obekväma.

Därför ska handlingar som står i strid med demokratins grundläggande spelregler aldrig accepteras - oavsett vem som utför dessa handlingar.