Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Aldrig sett något liknande"

Sedan rekordstormen Hilde drog in över länet och skapade stor förödelse har invånarna i Frostviken varit avskurna.

– Vi har en bra sammanhållning och alla hjälps åt annars hade vi nog dött hela bunten, säger Inger Långström som driver Blåsjöns fjällcamp.

För en knapp vecka sedan drog stormen Hilde in och skapade stor materiell förödelse. Värst drabbades de norra länsdelarna i Strömsunds kommun. Enligt SMHI blåste det 47 sekundmeter i medelvind vid mätstationen på Stekenjokk vilket är rekord. Aldrig tidigare, sedan mätningarna startade, har man uppmätt starkare vindar över land.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, utbrister Mary Olofsson.

– När stormen drog in på lördagskvällen tog det i överallt och det knakade i hela huset. Visst har man varit med om stormar förut men inte som denna.

Mary har precis fyllt 90 år och bor ensam på nedervåningen i ett stort hus i Stora Blåsjön. På fjärde dygnet efter stormen saknar hon fortfarande el.

– Mågen kom hit med en fotogenkamin och grannarna har kommit med mat och vatten. Det går inte att få bättre grannar.

Stormen fällde mängder av träd över elledningarna och slog ut både fast och mobil telefoni i området. Dessutom fungerade inte Teracoms reservkraft för radions slavsändare vilket resulterade i att Sveriges Radios utsändningar med viktig samhällsinformation inte nådde fram till de boende i Frostvikenområdet.

– Radion kom tillbaka efter några dygn. Sen man fick den vart det bra, det var lite tyst och ensamt när den var borta, säger Mary som via radion fick beskedet att vid en nödsituation larma SOS genom att trycka på en larmknapp vid brandstationen i Gäddede, fem mil bort.

– Man känner sig lite utestängd utan telefon. Och fara till Gäddede om det blir problem är det inte tal om, jag har ju problem bara med att komma in i en bil.

Något trygghetslarm har hon inte.

– Jag hade det förr men det fungerade inte så jag sa upp det.

Macke och Inger Långström driver Blåsjöns fjällcamp och har sju uthyrningsstugor vackert placerade med utsikt över sjö och fjäll. Men det långvariga strömavbrottet ställer till problem.

– Hade det varit kallare hade det varit en ren katastrof. Vi har ingen el, ingen telefon och inget vatten, säger Macke.

– Vi har precis varit till Gäddede och köpt en gasolkamin som vi ska flytta runt mellan stugorna för att försöka värma upp dem så att inte vattnet fryser i ledningarna.

Båda vittnar om att de aldrig varit med om något liknande och Macke berättar:

– Jag låg vaken hela natten och det bara skakade i hela huset.

För översättaren och småbarnspappan Per-Anders Persson skapar isoleringen problem. Utan el, telefon och internet kan han inte arbeta och utan värme i huset och tillgång till vatten blir omvårdnaden om åtta månader gamla Aina besvärlig.

– I tisdags fick vi låna ett elverk som driver cirkulationspumpen till vedpannan men innan dess hade vi en innetemperatur på 9 grader. Aina hade tre lager kläder och mössa på sig inomhus, berättar Per-Anders.

– Med elverket kunde vi även se Sveriges kvalrysare mot Portugal på tv. Fast det hade man kunnat vara utan.