Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åldring fick toapapper med bajs i ansiktet

När en åldrig man inte ville gå på toaletten fick han toapapper med avföring fört mot sitt ansikte. Detta hände på ett boende i Östersunds kommun i november.

Mannen har stora omvårdnadsbehov och behöver hjälp med det mesta, bland annat att duscha. Det var efter han fått hjälp med dusch av två ur personalen som händelsen med toalettpappret skedde.

Den ena av ur personalen insisterade på att mannen skulle gå på toaletten, vilket han inte ville. Den anställda fortsätter med övertalningen, medan den andra anställda uppfattar det som att mannen blir mer tystlåten och tycker situationen är pinsam och kränkande.

Till slut tar den förstnämnda anställda toalettpapper med avföring, för det mot mannens ansikte och vecklar upp pappret för att visa avföringen.
Mannen försökte undvika att titta på toalettpappret och den andra anställda tyckte det verkade som mannen mådde dåligt av händelsen.
Det som händer efter det är att de två hjälper mannen med sin hygien i sängen.
Ansvariga vid boendet anmälde händelsen till kommunen som nu utrett det som ett Lex Sarah-ärende.

Kommunens utredning visar att mannen blivit utsatt för ovärdigt bemötande och betecknar det som ett allvarligt missförhållande på boendet.
Alla med behov av vård och omsorg har rätt till ett professionellt och individuellt bemötande, konstaterar kommunen.

Den anställda har brustit i detta genom att försöka övertala en vårdtagare att sitta på toaletten mot dennas vilja. Att sedan föra toalettpapper med avföring mot en vårdtagares ansikte är klart kränkande. Detta enligt kommunens utredare.

Den anställda omplacerades efter händelsen och har fått en handlingsplan för att hjälp och vägledning för att komma till rätta med bland annat bemötande mot vårdtagare.
Även i hela arbetsgruppen ska etiska frågor diskuteras med större fokus.