Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Åldring utan mat och medicin på grund av hackat datasystem

En bräcklig åldring blev utan mat och medicin en hel dag. Detta för det digitala systemet som hemtjänstens personal ska använda inte fungerade.
Troligen hackades systemet, vilket har polisanmälts.

Åldringen som har bräckligt hälsotillstånd skulle ha fått besök av hemtjänsten sex gånger under en dag i september i år.

Men ingen kom.

Det betydde att åldringen varken fick mat, dryck, medicin eller personlig omvårdnad.

Det visade sig att det digitala planeringsverktyg som används inom hemtjänsten hade fallerat.

En lista över ett arbetspass planerade besök ska föras över från planeringssystemet till personalens smarta mobiltelefoner, men det hade inte skett. Ingen i personalen som arbetade dagtid reagerade över att vårdtagaren inte skulle besökas den dagen.

Först vid klockan 19.30 upptäckte kvällspersonal att vårdtagaren inte fanns med i kvällsplaneringen.

Det hela visade sig att det digitala planeringsverktyget troligen hade saboterats.

Ansvariga har polisanmält sabotaget.

Krokoms kommun anmälde de uteblivna besöken som ett Lex Sarah-ärende till Socialstyrelsen som nu tittat på hur kommunen utrett det som hänt och vad som ska göras för att förebygga liknande händelser.

Främst har kommunen bestämt att hemtjänstpersonalen ska dubbelkolla dagsplanering med den som ansvarar för den. Det började man göra dagen efter att åldringen blivit utan mat och tillsyn.

Socialstyrelsen är nöjd med detta liksom kommunens utredning och avslutar ärendet.