Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Älgkalven och älghunden som är bästisar

Ruben och Ronja är riktigt goda vänner. De sover tillsammans och är ute på gemensamma promenader.
Det är väl kanske inte så konstigt. Om det inte vore så att Ruben är en älgkalv och Ronja en älgjagande jämthund.

Annons

Det var i slutet av maj som Christian Kellgren, som är djuransvarig på Härjedalens älgfarm, förstod att en av älgkorna i hägnet snart skulle till att föda. Han höll koll, men så en dag hade han inte sett till henne på länge.

– En morgon vid åttatiden åkte jag in i hägnet och hittade kon i en glänta, säger Christian Kellgren.

Det var 23 maj och kon hade fött två kalvar. Den ena låg som en brun orörlig klump i gräset och den andra stod och tryckte sig mot sin väldigt stressade mamma.

– Det var väldigt mycket korpar ovanför henne och den ena kalven hade blivit rejält hackad på. Jag satte mig där ett par timmar och väntade, säger Christian Kellgren.

Kon lät inte honom ta bort den döda kalven och han tyckte att situationen höll på att bli ohållbar.

– Jag tog beslutet att vi skulle ta kalven från hägnet, säger han.

Och så fick Ruben flytta in till stora huset där det fanns flera jakthundar.

– Ronja tog honom till sig direkt. Ingen av hundarna har inte visat någonting mot Ruben. De ligger i en hög på golvet i köket och sover tillsammans. Det är lite galet faktiskt, säger Christian Kellgren och skrattar.

För honom blev det som att ha ett spädbarn igen. På schemat stod flaskmatning dygnet runt, torka upp efter små olyckor på golvet och konstant passning.

– Jag ville inte ha honom inomhus ensam med hundarna, så ibland tog jag med honom när jag åkte och handlade. Nu är han så stor att han inte får plats i bilen.

Han är inte ett dugg orolig för att hans jakthundar ska börja betrakta alla älgar som kompisar i stället för att ge ståndskall i skogen. Hundarna är anslutna till polisens organisation för trafikeftersök.

– Jag vet att de fungerar. Kommer någon av de vuxna älgarna i hägnet upp nära gården så skäller hundarna.

Hur det hela påverkar Ruben är lite svårare att säga. Han ska snart få börja gå i ett litet hägn bredvid de vuxna älgarna. Kon fick träffa kalven en dag efter att Ruben togs från hägnet, men varken hon eller han verkade ty sig till varandra. I oktober är det tänkt att Ruben ska få ansluta fullt ut till sitt eget släkte.

– Ruben tror nog nu att han är en hund. Han vet nog inte ens att han är en älg, säger Christian Kellgren.

Och Ruben verkar trivas rätt gott som hund. Han somnar snabbt i soffan.

Läs mer:

Fore! Älgar på greenbete

Inga skotträdda älgar på Frösön