Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Älgspott kan fria från skuld

Ny forskning från Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå kan berätta vem som satt tänderna i skogsbrukarens gröna guld.

I en ny avhandling från SLU presenterar Ruth Nichols, forskare vid institutionen för fisk och miljö, ett nytt sätt att avgöra vilken art av djur som orsakar betesskador på träd, buskar och växter.

Älgar har länge haft ett rykte o sig att orsaka en hel del skador på ung tallskog, till mången skogsägares förtret. Men det kan vara så att älgarna mången gång fått skulden för betningen även i fall där helt andra djur stått för gnagandet. Ruth Nichols presenterar i sin avhandling inte bara en ny typ av DNA-analys där salivprov från betade kan visa exakt vilken art som betat och vilket kön det har, hon har även visat att det inte bara är älgar och kronvilt som käkar i de grövre skicken av träden - det gör även rådjur.

En av slutsatserna i avhandlingen blir således att betesskador i ungskog inte helt och fullt kan skyllas på en enskild djurart - såsom älgar - i de fall där betesskador uppstår på marker där fler än en djurart huserar.