Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alice Bah Kuhnke ny kulturminister

Den tidigare tv-profilen Alice Bah Kuhnke (MP) blir ny kultur- och demokratiminister. Men hon är ny i partipolitiken. "Jag blev betalande medlem för tre dagar sedan", säger hon till TT. (TT)

– Jag känner mig laddad och redo, säger Alice Bah Kuhnke till TT

Alice Bah Kuhnke är kanske den största skrällen i den nya regeringen. Av vissa kritiker har hon beskrivits som oerfaren i politiska frågor, men den nya kultur- och demokratiministern vänder sig mot den beskrivningen.

– Jag är inte politiskt oerfaren. Jag har jobbat med demokratifrågor i större delen av mitt yrkesverksamma liv. Jag känner Miljöpartiet, mitt parti, väldigt väl och känner så klart att det är ett stort förtroende jag har fått av mitt parti.

TT: När blev du medlem i partiet?

– Jag blev betalande medlem för tre dagar sedan. Men jag har varit väldigt nära partiet och fört diskussioner om ett djupare engagemang under många år.

Tidigare i Muf

Alice Bah Kuhnke har tidigare varit medlem i Moderata ungdomsförbundet (Muf), avslöjade hon 2007 i en intervju med Dagens Industri.

– Nej, det var en fest på gymnasiet när jag var 15 år. Man var tvungen att bli medlem för att gå på den, men jag betalade aldrig. Men jag var på festen och skrev upp mig och det var Muf som höll i den, säger hon nu till TT.

Utnämningen av Alice Bah Kuhnke är en smärre sensation säger Ulf Bjereld, S-märkt professor i statsvetenskap vid universitetet i Göteborg.

– Jag skulle tolka det som ett sätt att bredda underlaget och visa att kulturpolitiken är något man vill utforma i samarbete med kultursfären själv. Att man inte tar en vanlig politiker, en vanlig riksdagsledamot utan någon som jobbat utanför med de här frågorna - det är på gott och ont. Å ena sidan visar man att man vill vara i dialog med branschen samtidigt kan det tolkas som att de här frågorna får en svagare politisk plattform.

Tv-profil

Alice Bah Kuhnke, född 1971, började sin tv-karriär som en av tre programledare i SVT:s "Disneyklubben". Senare fick hon en egen pratshow i TV4. Sedan millennieskiftet har hon dock haft helt andra arbetsuppgifter, bland annat som generalsekretetare för organisationen Rättvisemärkt och nu senast som generaldirektör för Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

– Det är ingen tvekan om att Alice har en gedigen bakgrund, säger Stefan Löfven på en presskonferens efter regeringsförklaringen.

"Har ingen kulturpolitik"

Lars Anders Johansson, ansvarig för kulturfrågor på liberala tankesmedjan Timbro, blir förvånad över uppgiften om att Alice Bah Kuhnke är miljöpartist.

– Jag hade ingen aning om att hon var miljöpartist. Det blir intressant om hon ska försöka driva en miljöpartistisk linje i och med att Miljöpartiet inte har någon kulturpolitik. De har absolut sämst koll av alla riksdagspartier. Men jag tycker att de tänker rätt när de väljer någon som faktiskt har erfarenhet av att ratta organisationer i kulturlivet. Som generaldirektör för Ungdomsstyrelsen är hon en person som har koll.

Dansade i tv

För Författarförbundets ordförande Gunnar Ardelius blir det ett återseende:

– Första gången jag själv träffade henne var när min mellanstadieklass dansade i "Disneyklubbens" studio - jag har följt henne sedan dess. Det är positivt att hon har en erfarenhet av yngre människor och kultur för unga och att hon kommer från ett icketraditionellt håll, säger han till TT.

Statsminister Stefan Löfven meddelade i sin regeringsförklaring att regeringen återinför fri entré på de nationella museerna. Det införde den förra socialdemokratiska regeringen 2005, men reformen avskaffades av den borgerliga regeringen.

På frågan om hur hon ser på den pågående mediekrisen säger Alice Bah Kuhnke:

– Det finns många utmaningar inom kulturområdet och jag ser fram emot att komma tillbaka med tydliga, konkreta besked om hur vi tänker jobba med dem och andra frågor.