Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alice Jonsson

Alice Jonsson, född Wallin, Billsta, Hackås, har insomnat en dryg månad före sin 89-årsdag.

Hon föddes i Solna men kom att växa upp mitt på Kungsholmen. Alice utbildade sig vid Stockholms Handelsskola och jobbade därefter som sekreterare i ett exportföretag. Under andra världskriget var hon en sommar flyglotta vid ett bevakningstorn i södra Dalarna.

1946 gifte hon sig med Stig Wilson. Tillsammans drev makarna en affär på Runmarö i Stockholms skärgård. Äktenskapet blev kortvarigt och efter skilsmässan sökte hon sig bort från Stockholm tillsammans med sin ettårige son. Hon besvarade en platsannons från den Hackåsbördiga civilingenjören Olov Jonsson vid Bofors i Karlskoga. Han var en 48-årig nybliven änkling med fem döttrar som sökte en hushållerska. Snart uppstod tycke och 1951 vigdes de två. Ett drygt år senare utökades familjen med gemensamme sonen Lars. Trots den stora åldersskillnaden fick de vara lyckligt gifta i över femtioett år.

Alice var i ungdomen en duktig jitterbugdansare och stamgäst på Nalen i Stockholm. I umgängeskretsen ingick Evert Taubes äldsta son Per-Evert liksom den blivande skådespelaren Björn Gustafsson och Povel Ramel brukade spela på skoldanserna. Hon var även en flitig simmare och erhöll redan som fjortonåring eklövskransen för utmärkt skicklighet i simkonsten. Genom föreningen FUB i Karlskoga, där hon under en period var länsordförande, kom hon att engagera sig mycket i att skapa respekt och acceptans för de utvecklingsstörda.

När makarna vid Olles pensionering flyttade till Hackås 1965, utbildade hon sig till konsthantverkslärare. Hon kom att bli en flitig studiecirkelledare och byggde upp terapiverksamhet vid Hovsliden i Hackås samt i Gillhov. Hon fick många vänner i södra Storsjöbygden, när hon i samband med olika studiecirklar bjöd på sina digra kunskaper, sin energi och stora vänskap.

Alice var utåtriktad och öppen för det nya samtidigt som hon var mån om att lära sig de gamla sederna och bruken. Det var inte helt enkelt att som relativt ung stockholmska smälta in i det jämtländska samhället och hon var mycket stolt när hon efter ett lyckat bak av mommabröd blev kallad för en riktig käring av en av mannens bekanta. Hon var också mycket uppskattad för sin matlagning och det var ofta trångt i köket i Billsta.

Efter sin pensionering ägnade hon sig åt att i hemmet vårda sin make fram till hans död sommaren 2002 i en ålder av mer än 102 år.

De sista åren led Alice av tilltagande muskelsvaghet i benen som gjorde henne rullstolsburen. Tack vare god omsorg av den hemmaboende sonen Lennart kunde hon ändå bo kvar i det älskade huset i Billsta. Sista tiden var hon boende på Myltblomman i Svenstavik där hon fick mycket god omvårdnad.

Det var också där hon den 16 januari 2014 somnade in lugnt och stilla efter en väl slutförd livsgärning.

Hon sörjs närmast av barnen i familjen samt deras barn med familjer.

Lars Jonsson och Lena Kovacs