Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

All vindkraft inte grön

Stora delar av energin från vindkraften i norra Sverige är inte grön. Det anser Marianne Persson, ordförande i Jiingevaerie sameby.

Annons

– Det kan inte vara grön vindkraft när man kränker ett urfolks rättigheter, säger hon.

Marianne Persson har jobbat med renskötsel i hela sitt liv och på senare år har etableringar av vindkraftverk i renbetesområdena blivit en faktor som starkt påverkat verksamheten. Hon talar om att en stor del av landets och företagens rikedomar har byggts upp genom att mark i renbetesområden har använts. Hon nämner vattenkraften, gruvindustrin och exploateringen av Åredalen som exempel.

– Nu ska västvärlden bli grön och miljövänlig och då sker det återigen på renskötselns bekostnad. Det borde vara en valfråga hur man gör Sverige grönt utan att köra över ett urfolk.

I samband med den samiska kulturfestivalen Saepmie Welcomes i Östersund talade Marianne Persson om ett samiskt perspektiv på vindkraften. Hon ritade upp en skiss över hav, fjäll och skog och beskrev det funktionella sambandet, som är en årscykel och en förutsättning för renskötseln. Det handlar bland annat om behov av årstidsbeten, kalvningsland och flyttleder. Marianne Persson poängterar att varje del är av central betydelse för att renskötseln ska fungera.

– Det här är en förutsättning för en långsiktigt hållbar renskötsel. För att det här ska fungera kan vi inte bli av med en bit här och en bit där. Även om det bara är en ytterst liten del som påverkas av vindkraft så störs det funktionella sambandet.

Renarna påverkas negativt såväl under byggtiden som när vindkraftverken är klara och står och snurrar. Verken orsakar ljud och det betyder sämre betesro, enligt Marianne Persson.

– När en ren anar oro så slutar den att tugga för att kunna lyssna och när den inte tuggar så äter den inte. 80 procent av renarna undviker vindkraftverk med fem kilometer, så det är ett gigantiskt betesbortfall i Jämtlands län.

Hon påpekar att det inte är problem överallt, men anser att det allmänt vore önskvärt med mer kunskap om rennäringen hos företag och myndigheter som jobbar med vindkraftsfrågor.