Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alla är vi på väg genom våra egna liv

Annons

Den iskalla nordanvinden blåser emot mig och envis som en åsna håller jag halsduken upp kring ansiktet och stretar framåt genom skogen denna sista dag i maj. Jag tänker på den korta resan jag nyss gjorde till Köpenhamn och sedan till Barcelona. De varma vindarna, kaféernas uteserveringar och alla intryck från mitt besök ute i Europa. Ännu en gång undrar jag över varför jag har valt att bo så långt norrut och ännu en gång minns jag vårvinterns härliga skidåkning och vet precis varför.

Att få byta miljö utmanar invanda vanor och tankemönster. Man får chans att för en stund vara någon annan, spela rollen som turist. Bli en betraktare som försätts i olika stämningar och låter sig överraskas av det oväntade. Jag slås av danskarnas egensinnighet och spanjorernas självklara integritet, samtidigt som jag ser min egen velighet och rädsla för att inte duga som jag är.

För även om vi människor innerst inne är mer lika än vad vi tror vad gäller känslor och behov så har vi formats så olika beroende på var i världen vi lever våra liv.

Statusstegens betydelse för vilken plats vi själva eller andra tycker vi har i samhället finns dock överallt.

På en flygplats satt några psykiskt funktionshindrade och försökte ta mod till sig att gå fram till incheckningsdisken. Väl framme var det bara att vända. Det var guldkundernas tur att först gå ombord, så de fick snällt invänta ett senare utrop.

Klass och konsumtionssamhället börjar kännas förlegat och omodernt. Många strävar fortfarande efter karriär och rikedom, men det finns också många som medvetet väljer en annan väg i sina liv. De vill inte bara vara ett led i ett stort pengamaskineri utan vill uppleva att de i sina jobb medverkar till att göra en synlig skillnad för någon annan.

Att vara med och skapa mening med och för andra tror jag är en av de mest tillfredsställande känslor vi människor kan uppleva. Även om många sådana arbeten är dåligt betalda kan det vara skönt att avstå från behov som bygger på tanken att pengar och flera ägodelar leder till större lycka.

Jag betraktar mannen som vandrar runt med sina färgglada ballonger på ströget i Köpenhamn. En sådan ballong jag alltid önskade mig som barn, men som aldrig kom på tal på grund av kostnaden. Jag observerar kvinnan som letar det optimala motivet att fotografera på det vackra gamla torget i Barcelona. Och jag ser flickan som just har lämnat ifrån sig sin napp och hängt upp den i nappträdet i Frederiksbergs Have. Alla är vi på väg genom våra egna liv.

Sommaren närmar sig. Kanske ska även du ut på en tur i världen? Vi vet inte vad som väntar oss, men jag tror att det trots att det tar emot och känns meningslös att streta i motvind på sikt leder till större medvetenhet, styrka och insikt. Dagar med sol och värme är också en del av livet och när dessa infaller har vi tillfälle till att stanna upp och se att just i denna stund är allt så bra som det kan bli.

En sommar fylld av sol, vind och glädje önskar jag er!