Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Alla barn har rätt till båda sina föräldrar

Han tycker att lagen diskriminerar pappor. Därför har Kent Blix, Lorås, startat en lokalorganisation av föreningen Pappa–Barn.

Kent Blix är frånskild.

– Men att jag nu dragit igång en lokal förening har ingenting med min sak att göra. Jag tycker bara att pappor och mammor ska ha samma rättigheter.

Han säger att det är väldigt svårt för en pappa att vinna en vårdnadstvist om mamman krävt att få hela vårdnadsansvaret.

– I 90–95 procent av fallen som går till domstol får mamman ensam vårdnad. Den nuvarande lagstiftningen är förlegad och måste ändras.

– Jag tycker att det är obegripligt att samhället låter dessa orättvisor fortgå.

– Överallt annars i samhället ska vi ju vara jämställda. Men nu är många pappor bortmanövrerade ur sina barns liv.

– I dag finns det 40 000 barn i Sverige som inte har någon kontakt med sina pappor. Det är ett fruktansvärt dilemma.

– I Östersund finns exempelvis ingen mansjour som kan ge pappor stöd. En sådan skulle verkligen behövas.

Föreningen Pappa–Barn bildades i november 2006 och har redan tusentals medlemmar och lokalorganisationer runt om i Sverige.

Ordförande är Michael Alonzo, debattör, föreläsare och som tidigare jobbat på civildepartementet med rasism–, diskriminerings– och attitydfrågor.

– Han är min ryggrad. Jag har mycket kontakt med honom, säger Kent Blix.